Colagenul - aliatul frumuseței feminine

Colagenul este o proteină specifică, care "leagă" toate celulele corpului între ele, intră în componența sistemului osos, muscular, digestiv, vase sangvine, piele și articulații.

colagen

Organismul produce suficient colagen până la 25-30 de ani, însă producția scade treptat după aceasta vârstă. Nivelul și calitatea colagenului din organism poate fi afectat și de factori externi precum poluarea, radicalii liberi, fumatul, consumul excesiv de zahăr sau expunerea la soare, așadar suplimentarea din surse externe este necesară după depășirea acestei vârste.

Din punct de vedere chimic, colagenul este alcătuit din aminoacizi - glicina, prolina, hidroxiprolina și arginina. Celule responsabile pentru secreția fibrelor de elastină și a colagenului se numesc fibroblaste și se găsesc la nivelul dermului (pielii). 

Tipurile de colagen:

Există 28 de tipuri diferite de colagen, cu structuri și funcții variate, însă caracteristică principală comună este faptul că toate sunt puternice și flexibile. 

Dintre acestea, cele mai comune sunt tipurile I, II, III si IV

  • Tipul I este cel mai flexibil dintre toate și este secretat în piele, tendoane și oase.
  • Tipul II e regăsit în cartilaje;
  • Tipul III în piele și vasele de sânge;
  • Tipul IV în țesuturile membranoase. 

colagen

Colagenul poate fi endogen (secretat în mod natural) sau exogen (aportul suplimentar din exterior).

Funcțiile colagenului pentru organism:

Colagenul conferă elasticitate pielii și țesuturilor, stimulează regenerarea celulară, vindecarea și cicatrizarea rănilor. Aceasta funcționează și ca un adeziv natural al organismului; de altfel, și denumirea lui, de origine greacă, se traduce ca “generator de lipici”.

Contribuția la sanatatea pielii, a părului și a unghiilor

  • Colagenul este componenta principală a dermei, cea care îi conferă elasticitate și flexibilitate. Acesta menține pielea întinsă și previne apariția ridurilor, dar are și rolul de a împiedica apariția celulitei și a vergeturilor.
  • Prin rolul său de hidratare și de regenerare celulară, reduce efectele nocive ale factorilor externi asupra pielii și ajută la cicatrizarea mai rapidă și mai eficientă a dermei. În plus, are un rol important și în creșterea, regenerarea și hidratarea corespunzătoare a părului, dar și în ceea ce privește creșterea și sănătatea unghiilor.

colagen

Cremele care conțin colagen pot fi folosite concomitent cu suplimente și efectele de îmbunătățire a aspectului pielii vor fi vizibile (piele mai întinsă, celulită diminuată), însă trebuie să știi ca cea mai bună absorbție a acestei proteine se realizează prin suplimente alimentare calitative.

Cum poate fi stimulată absorbția suplimentelor și producția endogenă de colagen?

  • Suplimentele cu colagen, mai ales hidrolizat de colagen (au o mai bună absorbție) pot stimula producția internă de colagen, iar eficiența lor este îmbunătățită de un aport suplimentar de vitamine. Dintre acestea, cele mai importante sunt vitaminele grupa B, vitamina C, zincul, seleniul și fierul.

Pe lângă cele menționate pentru favorizarea absorbției, foarte importante sunt acizii grași Omega 3 și coenzima Q10, cum mai este numită coenzima tinereței.

  • În topul alimentelor care stimulează producția de colagen se află peștele datorită acizilor grași Omega 3 din compoziție. Imediat pe listă sunt trecute proteinele de origine animală, dar și semințele bogate în acizi grași precum nuci și alune. Citricele și legumele verzi precum sfecla, ardeii roșii, morcovii, cartofii dulci sunt și ele alimente care stimulează producția naturală de colagen datorită conținutului mare de vitamina C și vitamina A.
  • Foloseşte produse cu factor de protecţie. Cantitatea de colagen secretată în mod natural de organism este redusă şi din cauza factorilor externi, cum ar fi expunerea solară, despre care ştim cu toţii că produce îmbătrânirea pielii. Poţi prelungi acest proces de eliberarea naturală a colagenului prin evitarea expunerii îndelungate la soare, mai ales la orele la care arde puternic, şi prin folosirea unor produse de protecţie solară
  • Fii atentă la stilul tău de viaţă. Anumite obiceiuri (lipsa somnului, fumatul, consumul de alcool) îţi pot deteriora pielea şi întregul organism.
  • Consumă apă. În special acum, pe timp de vară, când temperaturile sunt extreme, este important să nu uiţi de hidratare, un must-have nu doar pentru sănătatea organismului, ci şi pentru menţinerea aspectului tânăr şi sănătos al pielii.

Vă invităm pe canalul YouTube al Farmacia Familiei unde puteți găsi conținut video succint și foarte folositor. Pe canalul nostru veți găsi video cu:

  • Răspunsuri la întrebările frecvente despre afecțiuni și probleme de sănătate;
  • Sfaturi pentru părinții copiilor de toate vârstele;
  • Sfaturi pentru rutina de îngrijire și frumusețe;

Like, subscribe și nu uitați să apăsați pe „clopoțel” pentru a primi notificări despre video-uri âncărcate recent!