Ochelari: cum se aleg corect lentilele şi ramele

De-a lungul vieții ochii noștri sunt supuși unor provocări vizuale. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive și pot fi corectate prin purtarea de ochelari.
Acordând o atenție sporită alegerii noilor dumneavoastră ochelari vă veți asigura nu doar că aceștia vor fura toate privirile, dar și că vă vor reflecta și vor deveni parte din personalitatea dumneavoastră. În prezent, este de la sine înțeles faptul că lentilele pentru ochelari în sine trebuie să-i asigure purtătorului o vedere optimă

De la alegerea tratamentelor, a ramelor și până la alegerea lentilelor, medicul oftalmolog de categoria superioară Victoria Grumeza a realizat un ghid pas-cu-pas pentru alegerea ochelarilor de vedere.

  1. Pasul 1 - Consultația specialistului


Consultația include determinarea viciilor de refracție (miopia, hipermetropia, presbiopia și astigmatismul) cu ajutorul autorefractometrului computerizat și alegerea lentilelor cu dioptrii potrivite.

Conform statisticilor mondiale :

27% din populația lumii suferă de miopie
32% dintre europeni suferă de hipermetropie
73% din adulți se confruntă cu simptomele sindromului privitului la calculator

  1. Pasul 2 - Stabilirea genului de activitate


Un alt factor important luat în considerare de către specialist este genul de activitate al pacientului (conducător auto, operator de calculator, pedagog etc.). Pentru persoanele cu miopie în dependență de dioptrie recomandăm lentile pentru distanță, cu tratament specific. De exemplu (antireflex, UV protecție, fotocromatice, hidrofobe, cu indice de refracție înalt și cu protecție împotriva luminii albastre).

Șoferilor le recomandăm un tip de lentile cu tratament ce protejează de lumina orbitoare și reflexii, asigurând o vedere clară și cu un contrast bun.

Pentru persoanele ce utilizează diferite distanțe de vizualizare pe parcursul zilei recomandăm lentile personalizate degresive sau progressive.

  1.       Pasul 3 - Stabilirea materialului lentilei


Există mai multe tipuri de lentile pentru ochelari: monofocale, bifocale, progresive, degresive (pentru birou), pentru tinerii presbiopi. În funcție de materialul din care sunt fabricate pot fi din sticlă, plastic, policarbonat.

Cele din sticlă se zgârie mai greu, dar se sparg mai ușor, existând riscul de accidente.
Cele din plastic sunt mai ușoare, au o rezistență mai bună la lovituri și au tratament de durificare pentru a nu se zgâria ușor.
Cele din policarbonat sunt cele mai ușoare și au o rezistență foarte mare la impact.
Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracție și se alege în funcție de prescripție. Cu cât indicele este mai mare, cu atât lentila este mai subțire și mai ușoară.

  1.       Pasul 4 - Selectarea ramei


În ceea ce privește ramele ochelarilor, de regulă consultantul sau optometristul propune câteva modele potrivite, pentru a va ghida prin multitudinea de produse și oferte.

Specialistii aplica regulă de aur: Persoanelor cu față rotundă recomandam rame unghiulare, în timp ce persoanelor cu față ascuțită li se potrivesc ramele cu forma rotunda. Persoanele cu fața ovală sunt norocoase, deoarece ele pot alege orice tip de ramă. Persoanele cu față triunghiulară sau în formă de inimă vor fi mai mult ca sigur sfătuite de optometristul lor să aleagă o ramă subțire, ovală.

  1.       Pasul 5 - Asistență suplimentară după achiziție


După ce ridicați ochelarii verificați singur dacă ochelarii vă sunt confortabili. Aceștia nu trebuie să cauzeze niciun disconfort nasului, tâmplelor sau zonelor din jurul urechilor. Uneori poate fi foarte util ca, după una sau două săptămâni de la primirea noilor ochelari, clienții să se întoarcă la specialist pentru efectuarea ajustărilor necesare.

La Optica Farmacia Familiei vă așteaptă speciliștii care vă vor oferi o abordare individuală în alegerea ochelarilor de vedere potriviți.

Control oftalmologicHipermetropieLentileMiopieOchelariOptica familieiRama ochelari