Ingrediente pentru îngrijirea pielii care pot fi folosite împreună

Orice femeie are cel puțin o duzină de produse cosmetice, care o ajută să își păstreze aspectul fresh și frumusețea pe durata întregii zile. Cremele, deodorantele și loțiunile de corp sunt indispensabile, mai ales atunci când razele UV, stilul de viață agitat și factorii externi amenință să îți rănească pielea sensibilă.

Deși ai crede că este bine să folosești mai multe produse de îngrijire în același timp, specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că acest lucru poate să îți afecteze aspectul pielii. Anumite substanțe din compoziția acestor produse pot duce la reacții chimice agresive cu pielea.

Acizii alpha hydroxy (AHA) sunt substanțe solubile în apă, ceea ce înseamnă că exfoliază la nivelul superior, dar nu reușesc să curețe sebumul (uleiul) din pori așa cum o face un acid BHA.

Aceștia sunt, în funcție de dimensiunea moleculei, și deci a puterii de penetrare în țesut:

AHA sunt recomandate în general pentru persoanele ce vor sa îmbunătățească problemele pielii expuse excesiv la soare (pete pigmentate), piele îngroșata, uscată, cu riduri fine.

Acidul Beta Hydroxy (BHA) este acidul salicilic, o substanța solubila în ulei ceea ce înseamnă ca poate pătrunde mai adânc în pori și curăță celulele moarte acumulate în aceștia (cele care riscă să se transforme în puncte negre și contribuie la dilatarea porilor)*.

Tocmai de aceea, acidul BHA se adresează în special persoanelor cu ten mixt sau gras și în special celor cu tendința acneică.

Pe lângă capacitatea de a exfolia în interiorul porilor, acidul salicilic are și proprietăți anti-inflamatorii și antibacteriene.

Vitamina C & Vitamina E - având o acțiune complementară, vitamina C și vitamina E devin mai puternice atunci când sunt aplicate împreuna.

vitamina E si vitamina C

Acidul salicilic (BHA) & Niacinamida: acidul salicilic este cunoscut pentru proprietățile antimicrobiene și antiinflamatoare și este folosit în tratamentul erupțiilor acneice și porilor dilatați. Dar efectul sau puternic exfoliant poate cauza iritații și uscarea pielii, de aceea se recomandă folosirea și a unui produs cu niacinamida (Vitamina B3) care are efect antiinflamator și calmant.

acid salicilic si niacinamida

 

Protecția solara (SPF) & Vitamina C: ecranul solar împiedica oxidarea vitaminei C iar vitamina C, datorită proprietăților antioxidante, sporește efectul de protecție a ecranului solar.

protectie solara si vitamina C

 

Acidul hialuronic & Retinolul - retinolul poate fi iritant în anumite cazuri, de aceea este indicat să aplicăm și o cremă cu acid hialuronic (după 10 minute de la aplicarea retinolului). Acidul hialuronic ajută la hidratarea și calmarea pielii și evită apariția iritațiilor și roșeții ce pot fi provocate de retinol.

acid hialuronic si retinol

AHA & BHA - o combinație excelentă pentru o curățare profundă a porilor și exfoliere eficientă.

BHA si AHA

Acizi AHA/BHA și ceramide - acizii exfolianți, cum ar fi acidul salicilic, glicolic sau lactic, pot îmbunătăți textura și tonul pielii, însă pot duce și la deshidratare și iritare dacă pielea nu este hidratată după aplicarea lor. Așadar, pentru a reduce iritația, folosește întotdeauna un ingredient hidratant după aplicarea unui acid exfoliant, cum ar fi ceramidele, care mențin nivelul de hidratare a pielii. Îți poți hrăni și calma pielea după folosirea unui acid și cu alte ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic și glicerina.

Acizi AHA/BHA si Ceramide

Nu uita că trebuie să aștepți 10 minute  înainte de a trece la produsul următor pentru a permite produsele sa penetreze în piele.

Acid citricAcid glicolicAcid hialuronicAcid lacticAcid malicAcid salicilicAcneeAhaBhaCeramidePete pigmentareProtectie solaraRetinolVitamina c