Băuturile carbogazoase au câștigat tot mai mult teren de ceva timp încoace fiind preferate de multe persoane în detrimentul consumului de apă sau alte lichide sănătoase.
Toate băuturile energizante sunt promovate ca reprezentând un stimul eficient în sporirea performanței fizice și mentale. Ingredientul principal și stimulentul cel mai comun din acest creații este cafeina. Ca să iasă în evidență, anumiți producători combină cafeina cu alți stimulenți pe bază de plante, precum guarana sau ginseng.
Concentrație excesivă de cafeină - o doza de băutură (250 ml) poate să conțină de la 80mg până la 300 mg cofeină, dar dacă se mai adaugă extract de guarana, care are substanțe asemănătoare cu cofeina, doza poate ajunge și la 500 mg. (doza zilnica pentru adolescenți este de 80-100 mg, pentru maturi până la 400 mg, pentru gravide 100-150 mg)
Concentrația excesivă de carbohidrați (zahăr), în 250ml de băutură se conține 27-30 gr de zahăr, care imediat pătrunde în sânge și provoacă disbalanță hormonală cu eliberarea excesivă a insulinei.
Efectele cafeinei, guaranei și excesului de zahăr revigorează și asigură cu un bust de energie organismul, dar pe durată scurtă, în plus oferă o senzație de fericire, putere, euforie și satisfacție. În cazul consumului regulat efectele date se diminuează și persoanele, după statistică, încep să mărească doza de energizante pe zi, ca apoi să caute euforie în băuturi alcoolice, fumat, droguri s.a.
La încetarea folosirii băuturilor energizante apare fenomenul de rebound, când persoana nu mai primește cofeină și zahăr și devine somnolentă cu dureri de cap, irascibilă, depresivă, se dereglează somnul se schimbă frecvent dispoziția. Aceste simptome pot dura până la 9-12 zile și sunt foarte greu de suportat (ca și în cauza drogurilor).
Combinația de apă carbogazoasă și zahăr duce la absorbția zahărului din cavitatea bucală direct în sânge și contribuie la obezitate, diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic, dereglări în sfera reproductive (Sindromul ovarelor polichistice și hypogonadism secundar).
Consumul de zahăr schimbă microflora din cavitatea bucală spre bacterii care sintetizează din zahăr o cantitate impunătoare de acizi ce distrug smalțul dentar și schimbă culoarea dinților.
Ca rezumat – băuturile energizante sunt niște bombe calorice și cofeinice, care trebuie folosite în cazuri excepționale și nicidecum ca băuturi zilnice pentru restabilirea energiei.
Cu ce se pot înlocui băuturile carbogazoase?
În locul băuturilor carbogazoase puteți opta să consumați:
– apă: este lichidul vital pentru organism deoarece doar cu un consum optim de apă putem să menținem nivelul hidric al corpului la un nivel normal. Pentru cei care simt că nu pot bea apă, aceasta se poate consuma mai ușor dacă se stoarce puțină lămâie;
– ceai: într-o diversitate de arome, benefic pentru organism atunci când nu înlocuiește total consumul de apă;
– suc natural de fructe, de preferat făcut în casă la storcător pentru certitudinea calității;
– lapte, inclusiv lapte vegetal care va oferi organismului o cantitate esențială de calciu și nu numai, fiind bogat în vitamine și substanțe nutritive necesare corpului.