Sezonul rece poate veni cu o serie de provocări pentru piele. Temperaturile mai scăzute și nivelul mic de umiditate, trecerile frecvente de la rece la cald pot duce la apariția unor probleme dermatologice. Din fericire, toate sunt reversibile. Singura condiție este să respectați un ritual strict al îngrijirii pielii.
PIELEA USCATĂ
Atunci când nu este hidradată corespunzător, pielea devine ternă. Poate fi însoțită de crăpături, roșeață și mâncărime, acestea fiind semne clare ale faptului că trebuie să luați măsuri. Altfel, această problemă poate deveni una foarte serioasă , pielea putând să crape și să sângereze. Pentru a preveni sau pentru a reduce inflamațiile sau mâncărimile, trebuie aplicată o cremă puternic hidradantă pe zonele cu probleme, indiferent dacă vorbim de față sau de restul corpului. Uscăciunea pielii este vizibilă cel mai mult la nivelul buzelor, care pot prezenta cruste, coji sau se pot crăpa din cauza frigului sau a vântului. O soluție pentru acest lucru ar fi exfoliera buzelor și hidratarea lor cu ceruri naturale, precum untul de shea sau ceara de albine.
ECZEMA
Temperatura și umiditatea scăzută reprezintă principalii factori de risc pentru declanșarea unei eczeme, care se manifesta în special la nivelul mâinilor prin piele uscată, roșie, crăpata, dureroasă, mâncărime și vezicule lichidiene. Tratamentul consta în îngrijirea atentă a mâinilor sau zonelor afectate și folosirea regulata a unei creme nutritive.
PSORIAZIS
Afecțiune inflamatorie, caracterizată cel mai adesea prin plăci eritematoase, acoperite de scuame argintii, care cauzează mâncărime și chiar durere. Zonele cel mai frecvent afectate sunt coatele, genunchii, scalpul, zona lombo-sacrala. Există diverse abordări terapeutice, multe incluzând preparate topice de tipul cremelor emoliente, unguente și uleiuri vegetale. Acestea reduc descuamarea, având eficacitatea maximă când sunt aplicate de două ori pe zi și imediat după baie.
ROZACEEA
Odată apăruta, rozaceea nu mai poate fi tratată, scopul tratamentului fiind controlarea cât mai eficientă a simptomelor. Se încearcă, în prima etapă, evitarea factorilor declanșatori, iar pentru fazele inflamatorii se recomandă anumite antibiotice, emoliente și fototerapie. Înainte de expunerea la frig, se recomandă aplicarea unui strat generos de cremă pe zonele afectate de rozacee.
DERMATITA SEBOREICĂ ȘI MĂTREAȚA
Afecțiunea se caracterizează prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate, și zone cutanate iritate și roșii. Boala poate să dispară fără tratament însă puteți avea nevoie de mai multe tratamente repetate înainte ca simptomele să dispară. Curățarea zilnică cu un săpun și șampon special poate ajuta la reducerea crustelor albicioase și a acumulării de piele moartă.
Chiar dacă nu ai pielea sensibilă și uscată, sezonul rece poate fi inamicul oricui, de aceea este important să se țină cont de câteva sfaturi, ușor de pus în practică de toata lumea, precum: asigurarea unui nivel optim de umiditate în casă, folosirea unei creme nutritive, pe baza de uleiuri, care sa prevină deshidratarea pielii, folosirea cremelor cu factor de protecție solara pe zonele expuse razelor ultraviolete, evitarea expunerii prelungite la temperaturi joase, îmbrăcăminte adecvata temperaturii scăzute, o igienă corectă cu produse potrivite, cu acțiune delicata asupra pielii (atenție, băile foarte dese și fierbinți, dar și produsele pe baza de alcool sau antibacteriene pot afecta stratul natural de ulei al pielii).