Pielea bebelușului este foarte sensibilă și se poate irita ușor, iar cauza cea mai frecventa este datorată scutecului.
Factorii care determină apariția acestor inflamații dureroase pentru micuți sunt umiditatea și căldura, care înmoaie pielea sensibilă a bebelușului și îi slăbește funcția de protecție. Acest lucru face ca pielea să devină vulnerabilă în fața bacteriilor și a altor fungi, pentru care acest mediu este cel mai propice pentru a se dezvolta.
Simptomele iritației de scutec sunt de două tipuri:
- Semne la nivelul pielii - erupția cutanată de scutec se manifestă prin inflamarea pielii, înroșirea pielii în zona acoperită de scutec - fese, coapse și organe genitale.
- Modificări de dispoziție ale sugarului - erupția cutanată de scutec va schimba dispoziția sugarului care devine mai irascibil, mai agitat decât de obicei, plânge atunci când i se schimba scutecul și se atinge zona inflamată.
Cum să preveniți apariția iritațiilor provocate de scutec?
Este cunoscut faptul că prevenirea este mai bună modalitate, decât tratarea ulterioară. Cu aceste sfaturi puteți proteja pielea sensibilă a copilului dumneavoastră:
Cea mai bună metodă de prevenire a apariției iritațiilor este să schimbați scutecul bebelușului în mod regulat. Mai ales, dacă pielea bebelușului dumneavoastră este sensibilă, scutecele trebuie schimbate mai des, astfel încât să nu se formeze prea multă umiditate, iar pielea să nu mai poată respira. La fiecare schimbare de scutec, fundulețul trebuie spălat cu apă și săpun, aceasta fiind o regulă foarte importantă.
Pentru ca aerul să poată circula sub scutec, acesta nu trebuie să fie foarte fix, lipit de piele. În acest mod, căldura și umiditatea nu se pot acumula sub scutec, iritând fundulețul.
În principiu, apa este suficientă pentru a curăța zona din jurul scutecului. Pentru o curățare mai ușoară și rapidă, atunci când nu există acces la o sursă de apă, se pot folosi șervețele umede. Înainte de a pune scutecul, asigurați-vă că pielea este complet uscată.
Cum tratați iritațiile apărute?
Pentru calmarea iritațiilor superficiale ale pielii, tratați zonele afectate cu creme de vindecare a rănilor. Acest lucru va calma inflamația și va grăbi vindecarea.
Dacă observați că bebelușul se irită foarte des, schimbați marca de scutece folosite – unele scutece pot provoca alergii, datorită substanțelor din ele.
Oferiți copilului pauze de scutec, astfel încât pielea să se relaxeze și să se usuce la aerul curat. Acest lucru este cel mai ușor de făcut în aer liber, vara, dar puteți îndrăzni să o faceți și în spațiul închis pe o pătură.
Nu folosiți aditivi chimici pentru curățare, ci spălați zona doar cu apă, săpun special pentru bebeluși sau ulei de gălbenele și un burete moale.
După curățarea pielii, uscați foarte bine: fie prin ștergere cu un prosop, fie cu un uscător de păr pe o treaptă inferioară, la o distanță de 40-50 cm, lateral.
Aplicați apoi o cremă de protecție a pielii, pe bază de zinc sau cremă pentru bebeluși, care conține gălbenele, mușețel, sulf sau lanolină.
Dacă pielea are o erupție severă, mergeți cu copilul la un medic pediatru.