Osteoporoza- indiferența de azi, boala de mâine

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos, caracterizată prin pierderea continuă a concentraţiei  de calciu din os.

Sistemul osos reprezintă totalitatea oaselor din corpul uman. Structura lor este complexă este formată din proteine și colagen, care acumulează în special calciu, fosfor și magneziu.

Osteoporoza afectează mult calitatea vieții. Reducerea treptată a înălțimii, gârbovirea, dificultatea de mișcare și durerea persistentă sunt doar unele din aspectele sale neplăcute.

Cantitatea de calciu din organism este reglată de anumiți hormoni, printre care și estrogenii. Din această cauză, femeile în perioada apariției menopauzei sunt cele mai predispuse dezvoltării osteoporozei, datorită scăderii majore a sintezei estrogenilor.

Alte cauze ar fi afecțiunile cronice ale intestinelor, aportul scăzut de calciu în alimentație, lipsa alimentației, consumul excesiv al băuturilor alcoolice, fumatul, în cazul bărbaților o dereglare a nivelului de testosteron.

20 octombrie este marcată drept “Ziua Mondială a Osteoporozei”.

Sunt multe metode de prevenire a bolii. Unele din recomandări ar fi:

-Luați calciu cu vitamina D înainte de culcare. Noaptea este perioada in care absorbția calciului este maximă. Stați mai mult expuși la soare pentru a asigura absorbția calciului( 20 de minute la soare asigură necesarul de vitamina D);

-Consumați alimente bogate in calciu- carne slabă, lapte, ouă, brânzeturi, țelină, măsline, banane și alune;

-Faceți mișcare;

-Renunțați la fumat și nu abuzați consumul de alcool.

Monitorizați cantitatea zilnică consumată de calciu. Necesarul acestuia este:

-1-3 ani- 500 mg/zi;

-4-8 ani- 800 mg/zi;

-9-13 ani- 1300 mg/zi;

-14-18 ani – 1200 mg/zi;

-20-50 ani-1000 mg/zi ( excepție o fac însărcinatele și mamele care alăptează, necesarul cărora poate ajunge și la 1500 mg/zi);

-după 50- necesarul revine la 1200 mg/zi.

OsteoporozaSanatateSuplimente alimentareVitamina d