Metode de îngrijire a bebelușului și de prevenire a colicilor

Chiar înainte să devină mămici, majoritatea femeilor se documentează bine cu privire la îngrijirea celui mic, pentru a ști cum să reacționeze în situații problematice.

Acestea învață multe lucruri noi despre hrănirea corectă a sugarului, asigurarea confortului prin achiziționarea unor piese vestimentare potrivite, despre siguranța și protecție prin amenajarea corespunzătoare a camerei bebelusului, dar și despre metode de liniștire și relaxare a celui mic.

Cu toate acestea, vor apărea și situatii precum cele în care bebelușul plânge neîncetat, din cauze necunoscute. De cele mai multe ori însă, este vorba despre colici.

Ce sunt colicile bebelușilor?

Colicile sau dispepsiile la bebeluș nu sunt o boală, ci, pur și simplu, un proces de adaptare a sistemului digestiv la noua modalitate de alimentație.

Nu există un moment aparte sau general valabil când apar colicile, ele își fac apariția în jurul săptămânii a șasea de viață a copilului și dispar complet când acesta are între 3 și 6 luni.

 Care sunt cauzele apariției colicilor?

Medicii nu au identificat cu exactitate ce anume cauzează crampele abdominale la bebeluși, însă aceștia consideră că au legătură cu alimentația. Posibilele cauze care provoacă apariția durerilor specifice colicilor pot fi următoarele:

  • dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv - nu este produsă cantitatea necesară de fermenți (probioticele) care ajută în procesul de digestie;
  • tranzitul intestinal lent - mușchii care susțin digestia și sistemul gastrointestinal abia învață să proceseze alimentele și există posibilitatea să nu funcționeze corespunzător;
  • alimentele cu potențial alergen - sistemul digestiv al bebelușului are nevoie de timp ca să se acomodeze cu alimentația pe bază de lapte și, uneori, organismul poate fi intolerant la anumite componente din lapte;
  • tehnica de alăptare incorectă - copilul trebuie ținut în poziție dreaptă atunci când se hrănește, astfel încât alimentele să ajungă mai repede în stomac;
  • regimul alimentar al mamei;
  • introducerea de alimente solide în alimentația copilului prea devreme - este recomandat ca diversificareala bebeluși să înceapă abia de la șase luni;
  • hipersensibilitatea bebelușului la factori externi, precum lumina sau zgomotele;
  • temperamentul schimbător al copilului (proastă dispoziție, toane);
  • fumatul în timpul sarcinii și după naștere;
  • nivelul crescut de hormoni care pot provoca dureri la stomac, dar și stări de neliniște. 

Cum se manifestă și cum recunoști simptomele colicilor?

Colicile la bebeluși se manifestă astfel:

  1. copilul începe să plângă imediat după ce a mâncat (uneori, plânsul poate să dureze chiar și două ore);
  2. este agitat în timp ce plânge și își freacă sau răsucește piciorușele;
  3. se încovoaie și își strânge piciorușele cât mai aproape de abdomen;
  4. crizele de plâns au loc de mai multe ori pe zi.

Metode de îngrijire a bebelușului și de prevenire a colicilor

Uite câteva modalități prin care poți să ameliorezi simptomele colicilor la bebeluși:

Există câteva modalități care reușesc să calmeze durerile și disconfortul bebelușilor, dar și să le aline plânsul, cum ar fi:

  • masajele blânde - acestea ajută la disiparea gazelor din burtică și la calmarea durerii. Poți să îi faci un masaj blând pe burtică sau pe spate, după băiță. Plimbă ușor degetele de la o mână pe burtica bebelușului, în sensul acelor de ceasornic, fără să desprinzi mâna de pe burtică. În plus, studiile au arătat că masajul chiropractic ajută la calmarea durerilor.
  • compresele cu apă călduță - aplică o compresă cu apă călduță sau o pernă specială pentru colici care poate fi încălzită. Aceste perne conțin sâmburi de cireșe care rețin căldura pentru mai mult timp și ameliorează durerile bebelușului. Lasă perna în cuptor până se încălzește, înfășoară apoi un prosop de bumbac în jurul ei și așază perna pe burtica bebelușului.
  • sunetele „albe” - unele sunete pot ajuta la calmarea bebelușului. Sunetele difuze seamănă cu cele pe care le auzea atunci când se afla în burta mamei și au efect calmant. Aparatele electrocasnice care emit astfel de sunete sunt aspiratorul, uscătorul de păr sau mașina de spălat.
  • baia călduță - este relaxantă pentru bebeluș, însă poți folosi și dușul. Ține-l în brațe și îndreaptă dușul spre spatele lui, având grijă ca temperatura să fie potrivită pentru el. Dușul va crea o senzație plăcută și liniștitoare. 
  • exercițiile - cele în care îi miști piciorușele imitând mersul pe bicicletă ajută la eliminarea gazelor;
  • mișcarea - legănatul îl ajută pe bebeluș să se relaxeze și să uite de disconfortul produs de colici. Îl poți legăna în brațe, îl poți pune într-un marsupiu și apoi să te plimbi cu el prin casă sau îl poți scoate la o plimbare în aer liber cu căruciorul. Chiar și plimbările cu mașina reușesc să îl calmeze pe micuț.
  • înfășarea într-o păturică - îi aduce aminte de pântecul mamei și îl ajută să se simtă mai bine.

Dacă măsurile enumerate nu s-au dovedit a fi eficace, puteţi recurge la ajutorul medicamentelor. Unul din medicamentele care pot ajuta la profilaxia și restabilirea florei intestinale a bebelușului tău sunt picăturile Protectis Probiotic.

Lactobacillus reuteri Protectis este unica tulpină probiotică cu eficacitate clinic demonstrată în colicile sugarului.

Doar 5 picaturi o dată pe zi, asigură doza zilnica recomandată de 100 milioane de bacterii probiotice Lactobacillus reuteri Protectis.

BebelusColiciProtectis