Sistemul digestiv conține un număr cuprins între 10 și 100 miliarde de celule microbiene care, împreună, alcătuiesc microflora intestinală.
Microflora intestinală este alcătuită, în mare parte, din bacterii, dar include și alte organisme precum fungi și anumite tipuri de virusuri. Deține un important rol metabolic la nivelul tractului intestinal, contribuie la digestia hranei, la combaterea infecțiilor si protejează organismul față de toxine. Microflora poate contribui la modularea sistemului imunitar și poate influența starea de spirit.
Importanța echilibrului
Echilibrul microflorei este fragil și poate fi ușor perturbat. Administrarea antibioticelor sau anumite afecțiuni pot influența în mod negativ compoziția și numărul bacteriilor benefice din tractul intestinal. Stresul, sedentarismul și alimentația necorespunzătoare pot dezechilibra microflora intestinală.
Așadar, ce sunt probioticele?
Probioticele sunt definite ca fiind "microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un plus de sănătate organismului". Denumirea provine din cuvântul grecesc "pro", care înseamnă "pentru" și cuvântul "bios", care înseamnă "viață". Probioticele sunt bacterii "prietenoase" care contribuie la starea de sănătate a organismului.
Gama Linex® conține bacterii lactice vii, liofilizate dintre cele mai (re)cunoscute și studiate tulpini probiotice, inclusiv Lactobacillus, Bifidobacterium și Enterococcus faecium.
Tulpinile probiotice de calitate superioară au multiple beneficii:
Contribuie la combaterea infecțiilor tractului intestinal
Conform studiilor clinice probioticele contribuie la ameliorarea diareei acute, cauzată de infecții bacteriene sau virale, atât în cazul adulților, cât și al copiilor. De asemenea, administrarea acestora ajută și la ameliorarea altor afecțiuni, precum sindromul colonului iritabil (SCI) și chiar a unor afecțiuni cronice, precum Boala Crohn. Probioticele pot contribui la stimularea răspunsului imun și la prevenirea infecțiilor tractului intestinal.
Previn diareea asociată antibioterapiei (DAA)
Antibioticele sunt medicamente ce combat bacteriile patogene (care determină infecții). Insă ele pot distruge și bacteriile benefice din tractul intestinal. Între 5% și 35% dintre persoanele tratate cu antibiotice se confruntă cu DAA. Probioticele pot contribui la refacerea echilibrului normal al microflorei și la prevenirea DAA în timpul și după terapia cu antibiotice.
Pot fi de ajutor pe perioada călătoriilor
Din cauza schimbărilor de mediu și de alimentație, călătoriile pot favoriza apariția diareei, determinată cel mai frecvent de bacterii (responsabile pentru 80-85% dintre cazurile de diaree a călătorului). Administrate înaintea călătoriei, probioticele pot preveni apariția diareei călătorului.
Reduc disconfortul gastrointestinal
Microflora intestinală contribuie la digestia corectă a alimentelor. Dezechilibrul microflorei poate determina manifestări gastrointestinale cum ar fi: balonarea, durerea abdominală, diareea și constipația. Probioticele pot contribui la refacerea echilibrului microflorei și la ameliorarea acestor manifestări.
Lansat în anul 2008, Linex® Forte este un simbiotic modern (prebiotic + probiotic) cu acţiune sinergică şi complexă, care prin compoziţia sa de culturi bacteriene vii intervine în ameliorarea diareei asociate tratamentului cu antibiotice în două etape: prin refacerea florei normale şi prin crearea unui mediu acid care inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene.
Prebioticele din compoziţia Linex® Forte acţionează la nivelul colonului, iar probioticele la nivelul întregului tract intestinal. Linex® Forte conține două tipuri de bacterii lactice vii, liofilizate, care se regăsesc în mod natural şi în microflora normală intestinală:
- Lactobacillus acidophilus LA-5
- Bifidobacterium animalis subsp.lactis BB-12
Fiecare capsulă conține cel puțin 2x109 unități formatoare de colonii. Tulpinile de bacterii lactice au status GRAS (Recunoscute în general ca inofensive).
În plus, prezența fibrelor prebiotice din compoziţie - inulina şi oligofructoza, contribuie la reglarea şi normalizarea tranzitului intestinal.
Linex® Forte se regăseşte sub formă de capsule polizaharidice ce nu conţin gelatină. Aceste capsule tranzitează cu uşurinţă pasajul gastrointestinal.
Mod de utilizare:
Copii: 1-2 ani: câte 1 cps o dată pe zi.
Copii: 2-12 ani: 1 cps x 1-2 ori/zi (în funcţie de severitatea simptomelor).
Copii peste 12 ani şi adulţi: 1 cps x 1-3 ori/zi (în funcţie de severitatea simptomelor).
Linex® Forte poate fi administrat pană la dispariţia simptomelor.
Tratamentul complet pornește din interior
Linex® Forte poate fi utilizat pentru prevenirea și ameliorarea diareei, disconfortului abdominal și a altor manifestări digestive determinate de:
- Infecțiile virale și bacteriene, inclusiv diareea călătorului. Tulpinile probiotice prezente în Linex®Forte au demonstrat efecte benefice clare prin reducerea duratei diareei acute, infecțioase, atât la adulți, cât și la copii.
- Tratamentul cu antibiotic (DAA). Un studiu clinic a demonstrat că administrarea probioticelor a avut ca rezultat reducerea incidenței DAA cu 64%.
- Tratamentul prin iradiere și chimioterapie.
Linex® Forte este utilizat la adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:
- Ca remediu adjuvant la terapia standard de eradicare a infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori;
- Pentru ameliorarea stării în constipaţii.
Echilibrul vine din interior
O microfloră dezechilibrată poate avea drept consecințe anumite manifestări digestive, precum dureri abdominale, balonare și diaree. Linex® Forte, datorită acţiunii sale sinergice, poate fi utilizat pentru refacerea echilibrului natural al microflorei intestinale.