Se știe că începutul anului școlar este un punct de cotitură în viața oricărui copil, stilul său de viață și tipul de activitate se schimbă radical.
La vârsta preșcolară sau școlară, creșterea copiilor devine mai accelerată, iar vederea lor se poate schimba foarte rapid.
Cercetările științifice moderne demonstrează că o scădere a funcțiilor vizuale duce inevitabil la o scădere a vitezei și preciziei percepției, astfel copii percep în fragmente, distorsionat lucrurile, însușesc cu dificultate materia și se încadrează mai greu în mediu.
Un aspect care face și mai dificilă depistarea din timp a problemelor oftalmologice la copii este faptul că ei, deseori, nu realizează că vederea lor nu este la capacitatea normală și consideră anumite afecțiuni ca fiind naturale. Dacă, spre exemplu, un copil are vederea în ceață sau nu distinge clar obiectele aflate la depărtare, el nu va realiza că are o problemă și va considera că așa vede toată lumea.
Tulburările de vedere netratate se pot transforma în probleme serioase pe termen lung. Pe termen scurt, acestea pot afecta rezultatele școlare ale copilului, iar soluția este, de cele mai multe ori, o simplă pereche de ochelari.
În acest caz profesorul joacă un rol extrem de important în implicarea și depistarea problemelor ce țin de vederea elevilor săi!
Să analizăm acum mai atent simptomele:
Un ochi rătăcește și privește în cealaltă direcție, spre deosebire de cel de-al doilea - acest lucru este destul de greu de observat, așa că profesorul trebuie să fie foarte atent la aceste detalii să anunțe părinții să fie precauți!
Elevul întoarce capul pentru a arăta mai bine orice obiect - se apleacă ușor lateral sau, de exemplu, un umăr se dovedește a fi mai înalt decât celălalt;
Copilul clipește constant, acoperă un ochi cu palma, citește o carte prea atent, își trece degetul de-a lungul liniei, își freacă ochii în timp ce citește;
Merită să luați măsuri urgente dacă un elev se plânge de greață și amețeli în timpul stresului vizual, vedere dublă, lumină prea puternică, lacrimare crescută. Umflarea pleoapelor, roșeață, puroi, cruste, ochi proeminenți, o substanță alb-cenușie pe pupilă poate completa toate simptomele.
În toate cazurile enumerate mai sus profesorul trebuie să anunțe părinții, ulterior să fie programați la o consultație oftalmologică!
Un consult oftalmologic complet poate evalua toate devierile ce pot apărea la nivel ocular:
– Hipermetropia
– Miopia
– Astigmatismul
– Strabismul (alinierea defectuoasă a ochilor)
– Ambliopia (ochiul leneș)
Te așteptăm cu drag la filialele Optica Familiei unde, cu ajutorul medicilor specializați în oftalmologie și a aparaturii de ultimă generație, asigurăm cel mai bun tratament pentru cei mici, fără disconfort sau efort din partea lor.