Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

În prima lună de toamnă este marcată Ziua Internațională a Inimii. Cu acest prilej, medicul nutriționist, Sergiu Munteanu ne oferă câteva sfaturi pentru o inimă sănătoasă:

  • Excludem băuturile ce conțin cofeină, cum ar fi: băuturile energizante, cocteilurile, care în diferite combinații duc la suprasolicitarea și obosirea inimii.
  • Excludem produsele cu conținut mare de sare: carnea procesată, patiseria, semifabricatele, parțial murăturile, nu sărăm alimentele în exces, dar folosim condimentele pentru a-i oferi un gust plăcut. Aportul excesiv de natriu duce la edeme, creșterea tensiunii arteriale și suprasolicitării inimii.

Sare Bitonic

  • Excludem produsele ce conțin grăsimi saturate și hidrogenate, mai ales trans-grăsimi. Majoritatea patiseriei din comerț, margarina, carnea procesată (salamurile, crenvuștele, safalade, mici, ș.a.) duce la formarea plăcilor aterosclerotice și a trombelor intravasculari.
  • Optăm pentru produse ce conțin kaliu si magneziu: varza, morcovul, bostanul, sfecla, stafidele, prunele curaga, caisele, cireșele, vișinele, măcieșul, murele. Kaliul împiedică formarea edemelor păstrând lichidele intracelular, iar magneziul relaxează musculatura vaselor și previne hipertensiunea arterială.
  • Optăm pentru produse cu conținut majorat de Vitamina B sau normalizăm microflora intestinală, astfel ca ea să producă această vitamină prin consumul de cereale și făină integrală, terciuri cu fierbere (din bob întreg), legume ce conțin multe fibre (cruciferele – varza, broccoli, varza de bruxelles, conopida ș.a.) și iaurt cu termenul de valabilitate până la 10 zile (este o bună sursă de microorganisme vii). Vitamina B normalizează metabolismul, mușchiul inimii și ajută la oxigenarea calitativă a inimii.
  • Ținem greutatea sub control și mâncăm în porții mici. Greutatea în exces suprasolicită inima și stimulează procesele inflamatorii, mesele copioase (adică stomacul dilatat) apasă asupra diafragmei și fizic îngreunează lucrul inimii, în plus se excită nervul vag care perturbă activitatea cordului.
  • Optăm pentru produse ce conțin surse de Omega 3 calitative cum este ulei de alge, de krill de pește calitativ sau folosim suplimente alimentare cum este Bitonic Golden Oils Forte care conține ulei de alge cu concentrația maximă de Omega 3 în formă ușor asimilabilă. Consumul regulat de Omega 3 duce la efect antiinflamator (micșorează formarea plăcilor aterosclerotice și obturarea lumenului vaselor), efect anti agregant (preîntâmpină formarea trombelor intravasculari și normalizează circulația) și efect spasmolitic (previne îngustarea vaselor sangvine). Toate acestea duc la activitatea armonioasă a inimii, micșorează suprasolicitarea ei și îmbunătățește oxigenarea.
Bitonic

Vă sugerăm să țineți cont de aceste sfaturi și inima D-stră vă va fi recunoscătoare. Aveți grijă ce consumați și fiți sănătoși!

BitonicInimaNutritieNutritionistSergiu munteanu