Ce este acidul glicolic și care sunt beneficiile sale?

Ce este acidul glicolic?

acid glicolic

Acidul glicolic este un ingredient des întâlnit în produsele pentru îngrijirea pielii – mai ales produse anti-aging, anti-acnee și nu numai. Acidul glicolic este un derivat al trestiei de zahăr, aparține familiei AHA (acizilor alfa-hidroxi). Din familia AHA fac parte și acidul lactic, citric ori acidul malic, însă cel glicolic are cele mai mici molecule, adică poate exfolia cu blândețe, însă în profunzime, pielea. Concret, odată ce pătrunde în piele, acidul glicolic slăbește legătura dintre celulele moarte ale pielii, determinând, astfel, exfolierea pielii în timp ce stimulează regenerarea celulară. Un alt avantaj major al acidului glicolic este acela că este benefic pentru orice tip de piele, începând de la tenul sensibil și până la cel gras.

Care sunt beneficiile acidului glicolic pentru piele?

acid glicolic

Îmbătrânirea prematură sau pielea uscată poate da peste cap aspectul oricărui ten. Produsele pe bază de acid glicolic sunt mai blânde decât exfoliantele clasice deoarece dizolvă “adezivul” care leagă celulele moarte de epidermă. După folosire, pielea va radia de strălucire. 

Acidul glicolic ajută la curățare porilor, le reduce dimensiunea și forma, dizolvând excesul de machiaj, murdărie, praf, grăsime și sebum. 

Folosirea de produse pe bază de acid glicolic ajută la reducerea petelor pigmentare, a decolorării și a melasmei.

  • Acidul glicolic îmbunătățește aspectul pielii

Dacă ai pielea aspră la atingere, poți beneficia de efectele acidului glicolic. Aplicarea sa stimulează formarea celulelor și “nivelează” tenul, oferind un aspect uniform.

Acidul glicolic este un aliat de nădejde pentru tenul acneic. Această substanță penetrează rapid pielea, reduce din răspândirea acneei, stimulează formarea celulară, grăbește vindecarea pielii și ajută la reducerea cicatricilor acneice. 

Acidul glicolic este un ingredient-cheie în multe tratamente de peeling cu rol anti-aging. Acesta stimulează producția de colagen și elastină care oferă un aspect ferm și sănătos pielii (produsele de salon pe bază de acid glicolic reduc liniile fine și ridurile). Este bine de știut că dacă apelezi la astfel de tratament trebuie să aplici după aceea creme cu factor de protecție solară de minim 30. 

  • Acidul glicolic reduce din simptomele keratozei foliculare

Acidul glicolic poate fi un ajutor dacă suferi de keratoză foliculară, o afecțiune numită popular “piele de pui” și manifestată prin mici umflături și mâncărime pe partea inferioară a brațelor. Pentru rezultate spectaculoase lasă scrubul abraziv și folosește o soluție pe bază de acid glicolic înainte de culcare. 

  • Acidul glicolic previne apariția firelor de păr sub piele

Părul crescut sub piele și micile umflături roșiatice care apar la subraț sau în zona bikinilor pot fi prevenite dacă aplici acid glicolic. Majoritatea soluțiilor de acest fel conțin acid glicolic 3% și într-o proporție ceva mai mică hamamelis (reduce roșeața și inflamațiile).

Aplicarea topică de acid glicolic elimină celulele moarte și reduce dimensiunile porilor foliculari, două lucruri care contribuie la curățarea tenului și iluminarea sa. 

Pe măsură cu trecerea anilor, pielea de pe față, mâini sau picioare începe să se usuce. Acidul glicolic elimină celulele moarte, întinde pielea și hidratează tenul în profunzime.

Poate unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acidului glicolic este capacitatea sa de exfoliere a pielii. Acest acid “rupe” legăturile dintre celulele moarte și astfel ajută la eliminarea lor și stimulează producția de noi celule, lăsând fața curată și strălucitoare. Sub stratul tern, marcat de acumularea celulelor moarte, acidul glicolic va dezvălui un ten fin la atinge și suplu. 

  • Acidul glicolic ajută la absorbția altor produse de îngrijire a tenului

Acidul glicolic este folosit de unul singur pe post de exfoliant și ca tratament înainte de aplicarea unor alte tratamente cosmetice care hrănesc tenul. Chiar și machiajul arată mai bine după ce ți-ai exfoliat tenul cu acid glicolic. 

Fiind un ingredient destul de puternic, care pătrunde în prounzimea pielii, poate cauza iritații sau arsuri, în cazuri foarte rare, pe tenul extrem de sensibil. În rest, acidul glicolic nu are efecte adverse, medicii dermatologi folosindu-l chiar și la femeile însărcinate care au nevoie de un peeling chimic. Există situații în care acidul glicolic se va folosi cu precauție. De exemplu, dacă începi un tratament pentru acnee cu retinol, pielea va fi sensibilă în primele săptămâni, așa că nu este un moment oportun să introduci, în același timp, în rutina ta de înfrumusețare acidul glicolic.De asemenea, trebuie să acordăm o atenție sporită și protecției solare în timpul folosirii acidului glicolic. Asta pentru că acesta exfoliază stratul superficial al pielii, crescând riscurile asociate cu expunerea la radiațiile UV. Așadar, dacă folosim acid glicolic în rutina de beauty de dimineața, este obligatoriu să folosim și o cremă de față cu SPF mare, altfel riscăm arsuri solare și chiar pigmentare a pielii. Acidul glicolic este, în mod cert, un ingredient pe care îl vrei în rutina ta de întreținere a pielii, indiferent de vârsta pe care o ai. Acesta exfoliază pielea, combate coșurile, estompează micile imperfecțiuni ale pielii și totodată are și efecte anti-aging.

Acid glicolicAciziAnti-acneeExfoliantTenTen mixtTen normalTen problematicTen sensibilTen uscat