Cum afli ce tip de ten ai și cum îl îngrijești corespunzător?

Îngrijirea tenului este pasul cel mai important pentru menținerea frumuseții și a sănătății sale un timp cât mai îndelungat. Grija și interesul acordate la 20 de ani se vor reflecta pe chipul nostru după 40 de ani. 

Principalele tipuri de ten

tipuri de ten

Cu siguranță ai văzut indicații oferite de etichetele produselor cosmetice, cum ar fi „pentru ten sensibil”, „pentru ten gras”, „pentru ten uscat” și te-ai întrebat „eu ce fel de ten am?”. Deși lucrurile par simple, ai putea avea impresia că acest lucru poate fi determinat după o simplă privire în oglindă. În fapt, determinarea tipului de ten pe care îl ai poate fi făcută după o analiză mai conștiincioasă a anumitor caracteristici ale pielii feței tale, așa că află de mai jos care sunt cele mai importante semne care ți-ar putea indica tipul de ten pe care îl ai și care sunt cele mai bune metode de îngrijire ale fiecăruia în parte. 

Ten normal
Caracteristicile tenului normal

ten normal

Tenul normal este echilibrat, cu un conținut egal de apă și ulei. Rareori apar coșuri sau puncte negre, fiind lipsit de imperfecțiuni. Are un aspect luminos și îngrijit. Îl întâlnim destul de rar în cazul adulților, fiind un tip de ten caracteristic copiilor, înainte de pubertate. Nu prezintă nici zone cu exces de sebum pe parcursul zilei, dar nici zone uscate, cu senzație de strângere.

Îngrijirea tenului normal

Tenul normal trebuie demachiat atât dimineața, cât și seara cu demachiante ușoare și apoi aplicată o loțiune tonica fără alcool.

Necesită cremă de zi cu fotoprotecție solară, ușor hidratantă, iar pentru seara se poate opta pentru o cremă hrănitoare pe bază de vitamine. Tenul normal are nevoie de exfoliere o dată la aproximativ 10 zile.

Tenul uscat
Caracteristicile tenului uscat

ten uscat

Tenul uscat este caracterizat de o piele aspră, ternă, rigidă și lipsită de elasticitate, cu tendință de ridare, iritare și chiar descuamare. Acest tip de piele are particularitatea de a nu reține apa, iar glandele sebacee secretă sebum în cantități mici.

Îngrijirea tenului uscat

Se recomandă curățarea atât dimineața, cât și seara cu o spumă demachiantă hidratantă și aplicarea unei loțiuni tonice fără alcool.

Crema de față, atât cea de zi, cât și cea de noapte, trebuie să aibă proprietăți hidrolipidice, adică să contribuie la menținerea apei în țesuturi și să împiedice evaporarea sa și să fie puternic hidratantă.

Exfolierea trebuie făcută maxim o dată pe săptămâna, cu produse blânde și obligatoriu la final aplicată o mască intens hidratantă. Pentru zi sunt indicate cremele cu factor de protecție solara, SPF50 pentru vară și SPF 30 pentru restul anotimpurilor. Tenul uscat prezintă și particularitatea de a avea o piele mai sensibilă în zona ochilor și ar fi ideal ca aceasta să fie îngrijită cu produse destinate.

Tenul mixt
Caracteristicile tenului mixt

ten mixt

Tenul mixt mai este și numit tipul de ten „zona T”. Și asta fiindcă prezintă exces de sebum doar în zona T, după mai multe ore de la curățare. Dacă spre după-amiază ai fruntea, nasul și bărbia mai lucioase, cu o piele ușor uleioasă, însă tot restul feței nu se modifică, cel mai probabil tenul tău este unul mixt. Acesta oscilează între tenul gras și uscat.

Îngrijirea tenului mixt

Demachierea trebuie făcută de doua ori pe zi, atât dimineața, cât și seara, iar cel mai recomandat produs în acest caz este apa micelară. Loțiunea tonică trebuie să fie fără alcool și trebuie aplicată doar pe zona T, iar crema, atât cea de zi, cât și cea de seară, trebuie sa aibă proprietăți hidratante și hrănitoare. Indiferent de anotimp, se recomandă cremele de zi care conțin fotoprotecție. Un truc eficient pentru acest tip de ten este apa termală, care hidratează, hrănește și împrospătează în egală măsura pielea. Tenul mixt are nevoie de exfoliere ușoara o data pe săptămâna, dar și de aplicarea imediata a unei măști cu rol hidratant.

Tenul gras
Caracteristicile tenului gras

ten gras

Principala caracteristică a tenului gras este excesul de sebum, chiar și la 2-3 ore după curățare. Tenul devine rapid lucios, pielea este uleioasă și se formează deseori coșuri și puncte negre. Nu este niciodată perfect curat. Acesta trebuie curățat și îngrijit zilnic.

Îngrijirea tenului gras

Se recomandă demachierea de minim doua ori pe zi, obligatoriu dimineața și seara, cu gel spumant și aplicarea loțiunilor astringente, pe baza de alcool, astfel încât pielea sa fie degresata eficient și porii să fie închiși.

Totodată folosirea cremelor pentru ten gras, acestea fiind caracterizate de o textură lejeră și matifiantă cu proprietăți anti seboreice. Crema de zi este de preferat să conțină și factor de protecție solară. Tenul gras trebuie exfoliat săptămânal, iar măștile de care are nevoie sunt cele destinate regalării secreției de sebum și curățării porilor, în niciun caz măștile hidratante.

Tenul sensibil
Caracteristicile tenului sensibil

ten sensibil

Tenul sensibil este tipul de ten cel mai predispus la dezvoltarea acneei și a alergiilor. Este caracterizat de o pielea fină, delicată, capilare fragile, care se pot sparge ușor, și prezintă tendința de înroșire și iritație.

Îngrijirea tenului sensibil

Tenul sensibil trebuie îngrijit cu produse dermatocosmetice, cu textură ușoara și proprietăți tonifiante asupra capilarelor. Este recomandat să se evite apa fierbinte, aerul rece și expunerea directă la soare sau la poluare. Trebuie demachiat atât dimineața și seara, fie cu produse speciale, iar crema, indiferent ca este de zi sau de seara, trebuie sa aibă proprietăți nutritive și ușor hidratante și, de preferat, un pH neutru. Pentru zi sunt recomandate cremele dermatocosmetice cu fotoprotectie solară.

Exfolierea trebuie făcută o data la două săptămâni și doar cu produse destinate, care să nu agreseze suplimentar pielea, iar măștile cu rol antiiritant, antiinflamator și calmant sunt cele mai potrivite.

Care sunt problemele specifice fiecărui tip de ten? 

probleme tenului

Chiar dacă tenul normal pare a fi cel mai „fericit” dintre toate, asta nu înseamnă că pe parcurs nu pot apărea probleme de care să te lovești chiar și în cazul său. De pildă, lipsa unei hidratări corecte a tenului normal poate duce rapid la o uscare a acestuia și la o sensibilizare mai repede decât te-ai putea aștepta. Tenul uscat, pe de altă parte, este mult mai vulnerabil în fața ridurilor și a apariției petelor, în vreme ce tenul gras are tendințe acneice, în plus față de apariția punctelor negre. 

Nu uita că, indiferent dacă ai purtat machiaj sau nu, o demachiere delicată este necesară în fiecare zi, dimineața și seara, iar crema dedicată tipului tău de ten este utilă în orice zi. 

Probleme tenRutina de ingrijireTenTen mixtTen normalTen problematicTen sensibilTen uscat