Cauzele imunității scăzute și efectele asupra organismului?

Imunitatea noastră este ca o armată, care ne apară de agresorii interni și externi.

Cei externi sunt agenții patogeni – bacteriile, fungii, paraziții și virușii, alergenii din mâncare și din mediul exterior, iar ce interni sunt celulele canceroase – niște celule din organismul tău care și-au modificat structura în urma unei boli sau mutații.

Soldații din această luptă sunt câteva organe: splina, nodulii limfatici și timusul. Alți jucători importanți sunt adenoizii (polipii nazali), măduva osoasă, vasele limfatice și amigdalele.

Nodulii limfatici sunt cei care eliberează „celulele albe” ale sângelui, numite și limfocite, iar timusul asigură maturizarea celulelor-T, care asigură imunitatea celulară.

Una din metodele primare după care lucrează sistemul imunitar, este de a recunoaște „invadatorii” sau celulele care nu îi aparțin organismului tău și de a porni o reacție imună împotriva lor.

Totodată acest sistem este atât de genial, încât poate recunoaște antigene care le-a mai văzut înainte și știe mult mai bine cum să lupte împotriva lor.

Ce ne face imunitatea mai slabă?

imunitate

Sunt mai multe afecțiuni care ne pot slăbi imunitatea, cum ar fi alergiile, bolile autoimune, diabetul de tip I, cancerul, sepsis și SIDA.

Chiar dacă ești sănătos, tot tu poți fi responsabil de slăbirea imunității tale prin alimentație, activitățile la care iei parte și unele substanțe medicamentoase pe care le administrezi. Păstrarea unei imunități puternice este rezultatul alegerilor sănătoase pe care le facem.

Stilul de viață și îmbunătățirea imunității?

Sunt câteva alegeri pe care trebuie să le facem sau le evităm, care ne ajută la susținerea sistemului imun.

  1. Ține sub control stresul psihologic!

stresul psihologic

Când ești stresat, organismul tău secretă un hormon numit cortizol. În general, acest hormon funcționează pentru a activa sistemul imunitar și a oferi proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, există dovezi că stresul cronic poate duce la rezistența sistemului imunitar, adică corpul tău devine atât de obișnuit să fie stresat, încât cortizolul nu mai declanșează beneficiile care ar trebui.

  1. Fă exerciții fizice regulat!

exercitii fizice

Acestea au efecte de stimulare a imunității. Oamenii de știință nu sunt siguri exact cum se întâmplă acest lucru, dar s-ar putea datora datorită intensificării circulației sângelui și creșterii temporare a temperaturii corpului și contracararea hormonilor de stres. Cu toate acestea când exercițiile fizice devin excesive sau extreme – sistemul imunitar poate fi deprimat. Optați pentru moderație!

  1. Mănâncă mai multe legume și fructe!

fructe si legume

Acestea sunt bogate în nutrienți, vitamine și minerale care te fac mai sănătos în general. Mai conțin niște componente importante, cum ar fi flavonoidele, vitamina C, zincul și carotenoizii care susțin sistemul imunitar. Legumele cu frunze de culoare verde închis, fructele de pădure, ardeii dulci viu colorați și cartofii dulci sunt câteva din alegerile bune.

  1. Include alimente bogate în probiotice!

probiotice

Menținerea unei flore intestinale sănătoase vă poate ajuta să evitați bolile încă de la debutul lor. Numeroase studii indică importanța alimentelor probiotice în îmbunătățirea funcției imunitare. Iaurtul, chefirul, murăturile sunt surse bune de probiotice.

Cum ne ajută suplimentele alimentare în susținerea imunității?

suplimente alimentare imunitate

În mod ideal, dacă asigurăm o dietă bogată în componente care stimulează imunitatea, atunci nu avem de ce să ne facem griji. Dar... nimeni din noi nu este perfect și este foarte greu să menținem un regim alimentar bogat 100% în toți nutrienţii necesari și nici alimentele nu mai au calitatea nutritivă care o aveau cândva.

Astfel, pentru a suplimenta dieta și a asigura organismul cu vitamine și minerale, în ajutor ne vin suplimentele alimentare care ne pot oferi o serie de beneficii potențiale de stimulare a imunității.

Suplimentele cu vitamina C s-au dovedit a fi cele mai eficiente în prevenția infecțiilor, datorită efectelor asupra celulelor imune. Deși dozele normale sunt de 75-90 mg/zi, in unele perioade critice, precum contextul actual de pandemie, se pot administra doze de 500-1000 mg/zi pentru o protecție suplimentară. Totuși, aceste doze mari nu trebuie administrate prelungit.

Alte suplimente alimentare pe care le poți utiliza pentru întărirea sistemului imunitar sunt cele cu vitamina D, calciu, zinc, fier, vitamina A, vitamina E, acid folic, probiotice, polen crud, lăptișor de matca sau cele ce îmbunătățesc calitatea somnului (pe baza de melatonina, valeriana sau GABA).

Plantele medicinale sau suplimentele alimentare pe bază de plante pot întări sistemul imunitar prin substanțele active pe care acestea le conțin. Ginsengul, echinaceea, usturoiul, ghimbirul, turmericul, rozmarinul, socul negru, ashwaganda și multe altele intră în această categorie.

Este important să reții că adoptarea unui stil de viață sănătos înseamnă o imunitate eficientă.

BitonicBitonic blue sleepBitonic orange imunBitonic rosa spiritBitonic silver bonesEquilibraEquilibra ginsengEquilibra usturoiImunitateSistem imunitarSuplimenteSuplimente alimentareVitamina b12Vitamina cVitamina dVitamine