Astenia de toamnă vine la pachet cu apatie și depresie. Vezi de ce apare și cum se tratează?

Ultimele zile au fost monotone și fără chef de nimic? Ai avut senzația că nu ai chef să vorbești cu nimeni și că ai nevoie să fii singur? Te-ai confruntat cu stări de plictiseală, somnolență, stres, nostalgie și slăbiciuni fizice?

Ei bine, află că nu ești singura persoană aflată în această situație. Odată cu venirea toamnei, mulți dintre noi se confruntă deja cu primele simptome ale asteniei specifice acestui anotimp.

Ce este astenia de toamnă?

Astenia vine drept un răspuns al organismului la noile condiții ale toamnei și mai este cunoscută drept „tulburare afectivă sezonieră”. Afectează mai des femeile, decât bărbații și tinde să ne afecteze implicarea noastră atât la locul de muncă, cât și relațiile interumane.

Care sunt simptomele asteniei?

astenie, toamna, simptomele asteniei

 • Lipsa de energie și auto motivație;
 • Stări depresive;
 • Lipsa poftei de mâncare sau din contra pofta exagerată de mâncare (mai ales carbohidrați);
 • Somnolență permanentă;
 • Creșterea în greutate;
 • Lipsa de socializare și izolarea;

De ce apare astenia?

astenie, toamna, de ce apare astenia

Scăderea cantității de lumină naturală în timpul toamnei și iernii și creșterea perioadei de expunere la iluminarea de interior poate duce la o scădere de spirit optimă la unele persoane.

Lumina soarelui este extrem de importantă în producerea anumitor hormoni în creier, cum ar fi : melatonina, care răspunde de somn, energie, pofta de mâncare și temperatura corpului; sau serotonina, care este direct responsabilă de starea noastră de dispoziție.

Când apariția soarelui devine tot mai redusă, se produce mai multă melatonină – adică devenim mai somnoroși și mai puțină serotonină – devenim mai melancolici și apatici.

Cum combatem astenia?

 1. Creștem nivelul de serotonină pentru a ne stimula starea de spirit
astenie, toamna, vitamine, minerale, seratonina

Pentru a face acest lucru, trebuie să consumăm mai multe alimente bogate în triptofan – unul din cei 9 aminoacizi esențiali, pe care organismul uman nu îi poate produce singur și necesită a fi suplinit prin alimentație. Rolul important al triptofanului este de a acționa ca un „antidepresant” și de a contribui la secreția serotoninei, hormonul care reglează starea de spirit și reduce starea de anxietate, tensiune și iritabilitate.

Alimentele bogate în triptofan sunt: semințele de dovleac, cașcavalurile, carnea roșie, laptele, pește, ouă.

   2. Ne asigurăm organismul cu cât mai multe vitamine și minerale

astenie, toamna, vitamine, minerale

Datorită variației de temperatură al mediului ambiant, condițiile meteo mai instabile, suntem expuși unui risc mai mare de a lua o răceală sau viroză, așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne asigurăm organismul cu vitaminele și mineralele corespunzătoare.

La începutul toamnei, organismul are nevoie îndeosebi de alimente bogate în vitaminele B, C, magneziu, fier, zinc și coenzima Q10. Printre cele mai „energizante” alimente se numără: cerealele integrale, pătrunjelul, piersici, dovleacul, carnea roșie și ficatul.

În caz de astenie, se poate stabili și o deficiență de magneziu, care poate fi suplinită prin consumul de: migdale, mere, avocado, nuci, țelină, pește.

     3. Eliminați zahărul și carbohidrații simpli din alimentație!

astenie, toamna, vitamine, minerale, carbohidrati, zahar

Zahărul poate accentua starea de astenie! Și asta pentru că acesta stimulează creșteri și scăderi bruște ale glucozei în sânge, care la rândul ei stimulează secreția unei cantități mai mari de insulină în sânge, iar acest proces poate influența foarte mult asupra echilibrului hormonal în organism, cel care răspunde în mare parte de stările noastre de dispoziție.

      4. Optați pentru activități fizice regulate

astenie, toamna, vitamine, minerale, exercitii fizice

S-a demonstrat că în timpul practicării oricărui tip de sport se eliberează în sânge endorfinele – niște substanțe care ne induc o stare de euforie și ne fac mai fericiți. Pe de altă parte, activitățile fizice îmbunătățesc regimul de somn și ne fac mai energici.

       5. Petreceți mai mult timp în aer liber și lumină naturală

astenie, toama, plimbari in aer liber Ce recomandăm noi?!

Ultimele studii demonstrează că stresul poate fi ținut sub control dacă avem un sistem nervos sănătos și susținut prin nutrienți furnizați de o dietă variată și sănătoasă. În ultimele două decenii, influența dietei asupra sănătății creierului a fost considerată un factor de risc modificabil pentru prevenirea tulburărilor de dispoziție.

Vitaminele și micronutrienții influențează semnificativ menținerea proceselor cognitive în creier și susținerea proceselor metabolice, iar aici un rol aparte îl au grupul vitaminelor B și mineralele corespunzătoare.

BiTONIC  recomandă complexul natural de calitate medicală:

Bitonic Rosa Spirit

 • conține grupul vitaminelor B, însoțit de un aport de fitonutrienți din 14 fructe și legume
 • îmbunătățește funcțiile metabolice ale organismului
 • susține sistemul nervos în lupta cu stresul
 • creează o stare generală de bine
 • reglează activitatea hormonală
 • tratează avitaminoza sezonieră

astenie, toamna, vitamine, minerale, Bitonic Rosa Spirit

Bitonic Silver Bones

 • conține vitamina C și 10 minerale absolut necesare organismului
 • crește nivelul de energie al organismului
 • îmbunătățește activitatea fizică
 • înlătură semnele de oboseală
 • susține rezistențe fizică
 • susține echilibrul hormonal
astenie, toamna, vitamine, minerale, Bitonic Silver Bones

Ai grijă de starea ta afectivă și ia măsuri din timp pentru a te bucura de fiecare sezon în parte!

ApatieAstenieBitonicBitonic rosa spiritBitonic silver bonesDepresieFarmacia familieiMineraleToamnaVitamina b12Vitamina cVitamina dVitamine