Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos.
Medicul nutriționist, Sergiu Munteanu ne-a explicat că Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, unul din cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Termenul "vitamina D" se referă la mai multe forme ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui. Este important de știut că aceste 2 forme sunt provitamine (precursori), în organism ele trebuie să fie transformate de ficat și rinichi în forma activă - calciferol.
Efectele vitaminei D asupra organismului:
- Contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei
- Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor
- Asigură o funcția neuromusculară normală
- Are rol în reglarea ritmului cardiac
- Este necesară pentru formarea și dezvoltarea creierului și ajută la funcționarea mentală optimă pe parcursul vieții
- Stimulează activitatea sistemului imunitar
- Potentează funcțiile pe care le exercita vitaminele A și C în organism
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, psoriazis, scleroza în plăci și bolile inflamatorii intestinale.
Doza zilnică recomandată: în diapazonul 400-600 UI pe zi vara și 2000 UI\zi iarna.
Pentru a sintetiza o cantitate adecvată de vitamina D3, este necesară expunerea la soare a brațelor, spatelui, feței si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână. Producția de vitamina D3 pe cale cutanată scade odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât, în jurul vârstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusă decât la 20 de ani.
Care afecțiuni reglează absorbția și sinteza Vitaminei D:
- Fibroza chistica, boala Crohn și boala celiacă. Aceste afecțiuni nu permit intestinelor să absoarbă suficientă vitamina D din suplimentele alimentare.
- Intervențiile chirurgicale pentru micșorarea stomacului. Acestea fac dificil consumul de cantități suficiente din anumiți nutrienți, vitamine și minerale. Aceste persoane trebuie să fie monitorizate cu grijă de medic și au nevoie să ia vitamina D și alte suplimente de-a lungul vieții.
- Obezitatea. Un indice de masă corporală (IMC) peste 30 este asociat cu niveluri scăzute de vitamina D. Celulele grase mențin vitamina D izolată astfel încât aceasta să nu fie eliberată. Deficitul de vitamina D este întâlnit la persoanele obeze. Obezitatea impune administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a ajunge la nivelurile normale.
- Boala renală sau hepatică. Aceste boli reduc cantitatea de enzime necesare pentru a transforma vitamina D într-o formă care poate fi utilizată de organism. Deficitul acestor enzime determină un nivel inadecvat de vitamina D în organism.
- Administrarea medicamentelor pentru scăderea colesterolului. Vitamina D are același precursor ca și colesterolul, astfel blocarea sintezei de colesterol duce la blocarea sintezei de Vitamina D.
Excesul de vitamina D
Principala consecință a toxicității vitaminei de este acumularea de calciu în sânge (hipercalcemia), care poate provoca greață, vărsături, slăbiciune, urinare frecventa, dar și sete excesivă, amețeală și confuzie. Simptomele pot progresa către durere osoasa și probleme renale ca urmare a formării calculilor renali.
Intoxicația cu vitamina D se produce când nivelurile din sânge depășesc 150 ng/ml (375 nmol/l). Pentru ca vitamina D este depozitată în grăsimi și eliberată lent în circulația sanguine, efectele toxicității pot dura câteva săptămâni de la întreruperea administrării suplimentului. Specialiștii recomandă o limită superioară de maximum 10,000 UI pe zi.
Surse de vitamina D:
Organismul își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, dar și prin consumul de anumite alimente și suplimente alimentare.
- Cod
- Somon
- Ton
- Sardine
- Ficat
- Carne de vită
- Lapte și iaurt (nu degresate și fără adaos de grăsimi vegetale)
- Cereale fortificate
- Anumite tipuri de ciuperci (ciupercile din pădure sau cele crescute artificial și expuse la lampă ultravioletă)
- Gălbenuș de ou (la găinile de casă procentul de vitamina D e mai mare)
Pentru a lua necesarul de vitamina D din alimente trebuie de consumat foarte multe de ex: pentru a lua 400 UI de vitamina D din pește este nevoie de consumat zilnic 300 gr de somon sau 900 gr de sardine, de aceea în perioada de toamnă-iarnă și iarnă-primăvară când zilele sunt scurte și soarele deseori lipsește, este nevoie de administrat suplimente alimentare cu vitamina D în doză de 2000 UI.
Un beneficiu potențial vitamina D este profilaxia complicațiilor respiratorii în cadrul infecției cu COVID-19, de aceea în mai multe țări ale lumii se recomandă administrarea suplimentelor cu vitamina D ca profilaxie.
Vă invităm pe canalul YouTube al Farmacia Familiei unde puteți găsi conținut video succint și foarte folositor. Pe canalul nostru veți găsi video cu:
- Răspunsuri la întrebările frecvente despre afecțiuni și probleme de sănătate;
- Sfaturi pentru părinții copiilor de toate vârstele;
- Sfaturi pentru rutina de îngrijire și frumusețe;
Like, subscribe și nu uitați să apăsați pe „clopoțel” pentru a primi notificări despre video-uri âncărcate recent!