Punctele negre: de ce apar și cum le îndepărtăm corect?

Punctele negre apar pe piele sub forma de pete mici și închise la culoare, ca urmare a unor pori încărcați, fiind denumite și comedoane deschise.

Punctele negre apar mai ales în zone ale corpului cu o prezență mai mare a glandelor sebacee. Pe față tind să apară mai mult pe așa-numita zonă T, adică pe nas, bărbie și frunte. 

De ce apar punctele negre – principalele cauze

Punctele negre au multiple cauze și apar în special la persoanele care au tenul gras, care folosesc produse de îngrijire uleioase sau care se machiază zilnic. Însă există și alți factori care pot favoriza apariția punctelor negre, precum:

  • schimbările hormonale care duc la apariția hipersecretiei de sebum, în special la pubertate, în perioada menstruației sau pe durata tratamentului cu anticoncepționale;
  • dezvoltarea în exces a bacteriilor Propionibacterium acnes pe suprafața pielii;
  • părul gras în contact cu tenul, care poate duce la răspândirea infecției și la apariția punctelor negre;
  • anumite medicamente.

Deși se crede că există o legătura dintre alimentație și apariția punctelor negre, studiile nu au ajuns încă la un rezultat convingător. Cu toate acestea, există posibilitatea ca produsele lactate să ducă la creșterea nivelului de zahăr din sânge și să influențeze astfel apariția acneei.

Cum poți scapă de punctele negre?

Primul pas pentru a scăpa de punctele negre este curățarea tenului. Există mai multe soluții la care poți apela ca să scapi de punctele negre inestetice, în funcție de gravitatea problemei.

Cosmetica

Produse pentru curățarea tenului

Înainte de toate, trebuie să menționăm că demachierea zilnică este obligatorie pentru a scăpa de punctele negre. Este necesar sa se folosească produse profesionale potrivite pentru tenul gras, pe baza de acid salicilic, acid mandelic, substanțe cu proprietăți exfoliante și de purificare a pielii. Aceste produse combină acizi naturali exfolianti cu un complex de plante și vitamine, pentru a elimina celulele moarte și excesul de sebum și a reda sanatatea pielii.

cosmetica

Apa micelară este la fel de bună pentru acest proces peste care îți recomandăm să nu sari, indiferent de cât de obosită ești. Clătește fața cu apă călduță și imediat după aplică o cremă hidratantă, potrivită pentru tipul de ten pe care îl ai.

apa micelara

Exfolierea regulată este un alt secret al celor care au probleme cu punctele negre. Așa cum am precizat anterior, porii pielii pot avea de suferit din pricina excesului de sebum și a celulelor de piele moartă. Produsele cosmetice exfoliante te vor ajuta să scapi de toate acestea și te vor ajuta să câștigi lupta cu punctele negre. E bine să reții faptul că o exfoliere corectă nu se face mai des de o dată pe săptămână, pentru că altfel riști să îți transformi tenul într-unul sensibil și mai tot timpul iritat.

exfoliere

Măștile pentru față sunt, de asemenea, o soluție eficientă împotriva punctelor negre. Îți recomandăm să încerci Masca detoxifiantă cu cărbune Peel-Off de la Equilibra, care te va ajuta să îți purifici tenul după o săptămână petrecută în poluarea unui oraș încărcat. Aceasta este o mască ce conține cărbune activ, ideală pentru toate tipurile de ten. Vei observa cum, în câteva minute, aceasta te va ajuta să elimini toate celulele moarte și impuritățile și va îndepărta coșurile negre.

masca

Acestea sunt sfaturile noastre pentru a scăpa cât mai curând de punctele negre. Dacă metodele se dovedesc a fi ineficiente în cazul tău, îți recomandăm să ceri sfatul unui medic dermatolog, care te poate ghida către un tratament medicamentos sau o procedură specifică.

 

Vă invităm pe canalul YouTube al Farmacia Familiei unde puteți găsi conținut video succint și foarte folositor. Pe canalul nostru veți găsi video cu:

  • Răspunsuri la întrebările frecvente despre afecțiuni și probleme de sănătate;
  • Sfaturi pentru părinții copiilor de toate vârstele;
  • Sfaturi pentru rutina de îngrijire și frumusețe;

Like, subscribe și nu uitați să apăsați pe „clopoțel” pentru a primi notificări despre video-uri âncărcate recent!

DermatocosmeticaDermatologIngrijire fataIngrijire pielePuncte negre