Întărirea imunității copilului la început de an școlar

Micuții noștri și-au luat rămas bun de la vacanță și au pășit timizi și curioși în curtea școlii și a grădiniței. Odată cu începerea anului școlar însă, apar și motivele de îngrijorare pentru părinți în ceea ce privește starea de sănătate a copiilor, pentru că în colectivități se răspândesc cel mai repede virusurile și bacteriile, răspunzătoare pentru apariția infecțiilor.

Care sunt punctele cheie care ne ajută să avem o imunitate durabilă și să facem față provocărilor infecțiilor și răcelilor?

Activitatea fizică regulată și moderată – ajută la stimularea imunității, la circulația limfei și protecția fiecărei celule din corp, de aceea gimnastica zilnică, plimbarea la aer curat sau practicarea exercițiilor fizice vă ajută să întăriți imunitatea.

Farmacia Familiei

Pe al doilea loc este alimentația corectă, căci ea furnizează organismului aminoacizii pentru anticorpii de protecție, vitamine și minerale pentru o barieră bună imunitară și refacerea și înmulțirea celulelor imunitare din sânge, țesuturi și de pe mucoase.

Farmacia Familiei

Componentele de bază din alimente care ajută imunitatea:

Ø Sursa calitativă de aminoacizi esențiali (sursa de proteine calitative și complete – carnea de pasăre, iepure, ouăle, brânza, cascavalul sau din cele vegetale boboasele (soia, fasola, bobul, nautul, mazărea), dar nu toate aceste surse au toți aminoacizii necesari, mai ales BCAA, de aceea dacă copii nu prea iubesc aceste produse se recomandă de completat cu administrarea suplimentelor ce conțin aminoacizii BCAA.

Bitonic

Ø 70% din imunitate se formează în intestinul nostru de aceea aportul de prebiotice (fibre alimentare, inulina) pentru hrana bacteriilor din intestinul nostru este strict necesară și are o importanță deosebită pentru menținerea unui nivel de imunitate adecvat. Ca sursă de prebiotice este ceapa, usturoiul, sparanghelul, praj, anghinarie. În general fructele și legumele colorate aprins trebuie să fie prezente în caserola fiecărui elev și ca sursă de prebiotice (fibre) și de antioxidanți. Ca ajutor și pentru un efect durabil putem să folosim suplimentele ce conțin inulina.

Bitonic

Ø Zincul – practic este cel mai important microelement din corpul nostru deoarece enzimele, unde el este parte componentă participă la majoritatea proceselor din corp și de aceea el este mineralul imunității, căci ajuta la sinteza de anticorpi (molecule protectoare) și stimulează înmulțirea celulelor imune (prin acțiunea asupra timusului). Se conține în fructe de mare, stridii, midii, carne, iaurt, fulgi de ovăz, lapte. Dacă doriți să-l luați din suplimente doza zilnică pentru copii este de 10 mg.

Ø Vitamina C – unul din cei mai puternici antioxidanți din natură care ne fortifică sănătatea și imunitatea, întărește peretele vaselor, luptă cu radicalii liberi și ne ajută să ne simțim puternici și energici. Surse de vitamina C sunt murele, coacăza, afinele, ardeiul dulce, kiwi, broccoli, spanac s.a. Doza zilnică de Vitamina C din suplimente trebuie sa fie 80-100mg, ideal să fie sub forma de extract din surse naturale (efectul este mai pronunțat).

Ø Plantele cum este ghimbirul, tot sunt importante pentru imunitate căci decongestionează căile respiratorii superioare, conțin substanțe ce stimulează imunitatea (gingerol), de aceea sub forma de băuturi calde sau sub formă de extract standardizat din suplimente este binevenit în întărirea imunității.

Ø Omega 3 – acizii grași miraculoși care atât ne protejează de inflamație, atât și ne întăresc imunitatea. Surse uleiuri vegetale presate la rece (in, floarea soarelui, nuci, semințe de bostan s.a), uleiuri din alge, cril sau ulei de pește. Cea mai comodă modalitate este uleiul în capsule ce conțin Omega 3, doza de omega 3 pe zi constituie 400-500 mg.

Bitonic

Ø Somnul este vital, important pentru imunitate, de aceea creați copilului condițiile adecvate pentru somn, și dacă copilul spune că a dormit dar tot este obosit, asigurați-vă că el are surse calitative de Vitamine din grupul B (vitaminele sistemului nervos) căci deficitul lor duce la oboseala cronică, scăderea imunității, lipsa de atenție și energie.

Bitonic

Nu uita că spălarea frecventă a mâinilor poate reduce semnificativ contractarea și răspândirea virusului virozei. Așa că amintește-i copilului cât de important este să se spele corect pe mâini, cu apă și săpun, cât mai des posibil. De asemenea, învață-ți copilul să își acopere gura și nasul cu un șervețel dacă tușește sau strănută, pentru a evita îmbolnăvirea altor copii din colectivitate.

 

Vă invităm pe canalul YouTube al Farmacia Familiei unde puteți găsi conținut video succint și foarte folositor. Pe canalul nostru veți găsi video cu:

  • Răspunsuri la întrebările frecvente despre afecțiuni și probleme de sănătate;
  • Sfaturi pentru părinții copiilor de toate vârstele;
  • Sfaturi pentru rutina de îngrijire și frumusețe;

Like, subscribe și nu uitați să apăsați pe „clopoțel” pentru a primi notificări despre video-uri âncărcate recent!