OASELE FRACTURATE L-AU PRIVAT DE INDEPENDENȚĂ

CE ESTE OSTEOPOROZA?

OSTEOPOROZA – este maladia oaselor poroase, slabe și fragile. Rezultat: risc sporit de fracturi osoase, cunoscute ca ”facturi fragile”.

OSTEOPOROZA este „invizibilă” - nu are semne evidente sau simptome până când osul nu este fracturat. Oamenilor cu osteoporoză, acest lucru li se poate întâmpla la cădere din înălțime mică, lovitură, mișcare bruscă, la aplecare sau ridicarea unei greutăți.

Fracturile asociate OSTEOPOROZEI, apar, cel mai frecvent, la femur (șold), coloana vertebrală, încheietura mâinii sau la umăr, dar pot apărea și în altă parte. O fractură este urmată de o altă fractură, de aceea este important să diagnosticați și să tratați cât mai curând posibil această maladie.

Fracturile legate de OSTEOPOROZĂ, la nivel mondial, afectează una din trei femei și unul din cinci bărbați, cu vârsta de peste 50 de ani.

BOALĂ CU CONSECINȚE GRAVE

Deși osteoporoza în sine este nedureroasă, fracturile provocate pot avea consecințe grave, care schimbă viața.

CÂTEVA FAPTE:

Dacă osteoporoza afectează vertebrele, în consecință provoacă durere, micșorarea staturii, schimbare de postură sau apariția ”cocoașei” (cifoză).

Durerea și mișcarea limitată duc la pierderea calității vieții, dependența de îngrijitori, incapacitatea de a îndeplini sarcini și activități zilnice, apare sentimentul de izolare sau depresie.

Scăderea mobilității din cauza osteoporozei este comparabilă sau chiar mai pronunțată decât în ​​multe alte boli comune. Pentru persoanele antrenate în câmpul muncii, fracturile reduc semnificativ din zilele lucrătoare, iar în unele profesii pot chiar să împiedice să mai lucreze.

33% dintre pacienții cu fractură de șold sunt complet dependenți sau sunt plasați în case de bătrâni pe parcursul anului după acest eveniment și până la 20-24% dintre pacienți mor în primul an după fractură.

O singură fractură crește semnificativ riscul de fracturi ulterioare, ceea ce poate duce la o cascadă de re-fracturi, dureri cronice și dizabilități.

DVS. PUTEȚI FI ÎN ZONA DE RISC?

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de osteoporoză decât persoanele tinere. Cu toate acestea, osteoporoza se poate dezvolta și la o vârstă mai timpurie. La femei, menopauza este factorul declanșator al pierderii osoase rapide și, prin urmare, toate femeile ar trebui să acorde o atenție specială sănătății oaselor de la o vârstă mai tânără.

Deoarece osteoporoza nu are simptome evidente, este important să discutați despre sănătatea oaselor cu medicul dumneavoastră, dacă aveți careva factori de risc. În general, factorii de risc pentru osteoporoză și fracturi datorate fragilității oaselor includ:

  • Fracturi osoase la vârsta de peste 50 ani
  • Pierderea în înălțime cu 4cm si mai mult, schimbări de ținută
  • Menopauza timpurie
  • Masă corporală insuficientă (IMC mai mic de 19)
  • Boli asociate cu osteoporoza, așa ca artrita reumatoidă, diabet zaharat, cancer al glandei mamare sau de prostată, unele boli ale tractului gastrointestinal
  • Medicamente ce duc la dezvoltarea osteoporozei: administrarea zilnică și de lungă durată a glucocorticoizilor (steroizi)
  • Fractură de șold sau osteoporoza părinților
  • Consumul insuficient de calciu, evitarea expunerii la soare
  • Mod de viață pasiv (activitate fizică redusă)
  • Fumatul sau/și consumul de alcool în exces
width=

OSTEOPOROZA POATE FI TRATATĂ

Pentru pacienții cu risc sporit de fracturi, este necesar un tratament medical pentru a reduce eficient riscul fracturilor osoase cauzate de osteoporoză.

Astăzi, există mai multe opțiuni de tratament pentru osteoporoză decât altădată. Opțiunile de tratament vor depinde de nivelul individual de risc.

A fost demonstrat că tratamentul reduce riscul de fractură femurală cu până la 40%, fracturile vertebrale cu 30-70%, iar unele medicamente reduc riscul fracturilor extravertebrale cu 30-40%.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie suplimente de calciu și vitamina D pentru a primi suficient acești nutrienți importanți. Pentru menținerea oaselor, creșterea forței musculare și îmbunătățirea echilibrului, poate fi recomandat un exercițiu intens pentru întărirea mușchilor. De asemenea, este important să luați în considerare modalitatea de a vă face casa mai sigură pentru a reduce riscul de căderi.

Ca și în alte situații, țineți cont că tratamentul osteoporozei va funcționa numai dacă medicamentele sunt luate conform recomandărilor. Dacă aveți probleme, nu încetați să luați medicamentele fără să discutați cu medicul dvs. despre alte obțiuni de tratament.

De rând cu terapia medicamentoasă, pentru a vă proteja eficient de fracturi, persoanele cu osteoporoză (și practic oricine și de orice vârstă!), ar trebui să urmeze aceste sfaturi despre modul sănătos de viață, pentru a menține sănătatea osoasă:

  • Evitați fumatul și consumul de alcool în exces
  • Activitatea fizică: străduiți-vă să vă antrenați câte 30-40 min de 3-4 ori pe săptămână, efectuând exerciții de rezistență
  • CONVINGEȚI-VĂ CĂ DIETA DVS ESTE NUTRITIVĂ ȘI BALANSATĂ și include cantități suficiente de calciu și proteină
  • PETRECEȚI MAI MULT TIMP ÎN AER LIBER pentru a primi necesarul de vitamină D, sau administrați suplimente cu conținut de vit.D, dacă este necesar!

5 ÎNTREBĂRI PE CARE TREBUIE SĂ LE ADRESAȚI MEDICULUI

  1. Eu am factori de risc pentru osteoporoză? (inclusiv boli sau medicamente care cauzează pierderea masei osoase) 
  2. Eu trebuie să fiu testat pentru a-mi evalua densitatea minerală osoasă (DMO)?
  3. Dacă ați fost testat pentru densitatea mineral a oaselor: ce înseamnă rezși am dacă am nevoie de un medicament pentru protecția oaselor?
  4. Cum aș putea primi o cantitate suficientă de calciu și vitamin D?
  5. Ce exerciții ar trebui să practic pentru a-mi întări oasele și mușchii?
Boala osoasaCalciuEndocrinologieOase poroaseOsteoporozaVitamina d