Una dintre principalele cauze ale oboselii și a stresului este lipsa somnului sau calitatea scăzută a acestuia. Un adult are nevoie în medie de 7-9 ore de somn pe noapte, cu ora de culcare înainte de miezul nopții. În timpul somnului, toate organele trec printr-un proces de regenerare, astfel că este important să menținem o rutină sănătoasă a somnului. În lipsa acesteia, apare inevitabil senzația de oboseală, lipsa de concentrare, iritabilitate și kilogramele în plus.
Un somn împlinit îți oferă mai multă energie și te predispune automat la o stare de bine. În timpul somnului de înaltă calitate, corpul tău restabilește multe funcții pe care le solicită în timpul zilei, cum ar fi reglarea temperaturii, un sistem imunitar puternic, echilibrul hormonal și o bună poftă de mâncare. Toți acești factori îți influențează nivelul de energie.
Statisticile ne spun că un adult în mediu doarme aproximativ 7 ore pe noapte. 33 % din populație doarme mai puțin de 6,5 ore pe noapte, iar femeile dorm un pic mai mult decât bărbații!
Studiile sugerează că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte vor duce aproape la dublarea creșterii greutății corporale pe o perioadă de 6 ani, comparativ cu persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte. Pe de altă parte, somnul excesiv nu este neapărat mai bun: cei care dorm mai mult de 9 ore, în medie au aceleași rezultate ale greutății corporale ca și cei care dorm mai puțin.
Pentru a asigura un somn bun, ultima masă a zilei va fi servită cu minim trei ore înainte de culcare. Se vor evita alimentele greu digerabile și alimentele ce conțin carbohidrați rapizi cum este zahărul cristalin și făina alba de calitate superioară.
Hidratarea este și ea de baza atunci când dorim să ne ajutăm corpul să se relaxeze și să dobândim starea de bine. Pe lângă apă, sunt recomandate și ceaiurile verzi sau negre (doar în prima parte a zilei), dar în cantități moderate 1-2 cești pe zi. Acestea sunt surse de antioxidanți.
Deși cercetările nu pot identifica o cantitate exactă a necesității de somn pentru persoane de diferite vârste, oamenii de știință au stabilit o diagramă care conține valori minime și maxime pentru fiecare categorie de vârstă. Cu toate acestea este important să acorzi atenție nevoilor tale individuale, evaluând modul în care te simți după un anumit număr de ore de somn.
Vitaminele B se mai numesc și „prietenii creierului” și sunt un ajutor de nădejde în relaxarea sistemului nervos!
Vitamina B3 – favorizează circulația cerebrală și scade tensiunea arterială. De asemenea, are proprietatea de a calma migrenele. În urma studiilor asupra necesitaților de vitamina B3, cercetătorii au reliefat faptul că femeile au nevoie de 12-15mg femeile, în timp ce bărbații au nevoie de 18-23 mg. Efectele vitaminei B3 scad în prezenta alcoolului și a antibioticelor.
Vitamina B7 – numită și biotina, asigură o trezire energică a organismului. Simptomele lipsei de vitamina B7 sunt oboseala, căderea părului, greața, anemie, stări depresive, convulsii. Doza zilnică pentru vitamina B7 este de 30 mg pentru adulți și 35 mg pentru femeile care alăptează.
Vitaminele B se găsesc în principal în cereale integrale, legume verzi, ciuperci, lapte, ouă, pește sau carne, având în principal rol în relaxarea sistemului nervos și la inducerea bunei dispoziții.
Hamei și Roiniță (Melisa) – secretul naturist în reducerea tulburărilor de somn! Printre ultimele cercetări în reducerea tulburărilor de somn se evidențiază beneficiile hameiului și a extractului de melisa, ca adjuvant în tratarea tulburărilor de somn cauzate de stres sau de diferențele de fus orar.
Dacă însă, mintea vă este prea încărcată pentru a va lasă să va relaxați, Bitonic vă recomandă BiTONIC Blue Sleep. Este un supliment alimentar natural pentru somn și relaxare. Nu dă dependență, este pe baza de extract de hamei, roiniță și vitamine din grupul B.
Acesta ajută la creșterea duratei optime a somnului și îmbunătățește calitatea acestuia, fapt pentru care și trezirea va fi energizantă. Complexul de ingrediente susține normalizarea metabolismului energetic și duce astfel la un nivel crescut de energie pe timpul zilei și la controlul asupra stresului.