Iarna afectează şi ficatul. Ce trebuie să ştii despre legătura dintre sezonul rece şi boala ficatului gras?

Boala de ficat gras este caracterizată de acumularea grăsimilor în exces la nivel hepatic. Acest lucru se petrece din cauza unei alimentații nesănătoase, dar și din cauza stilului de viață sedentar.

De asemenea, odată cu sărbătorile de iarnă, vin și o serie de tentații culinare care ne fac să cădem în ispită. Toate aceste alimente specifice sărbătorilor de iarna agravează steatoza hepatica, înrăutățind condiția ficatului.

Ficatul gras este o boală reversibilă în orice moment, dar totodată, poate evolua înspre boli cronice precum ciroza hepatică. Boala ficatului gras este asociată cu comorbidități precum obezitatea, diabetul de tip II, dislipidemia și sindromul metabolic. Alți factori de risc pot fi: hipotiroidia, hipopituitarismul, apneea de somn obstructiva, sindromul ovarelor polichistice, consumul în exces de fructoza, scăderile bruște în greutate, dar și predispoziția genetică.

În general, în steatoza hepatică există diferența de gen. Prevalența cazurilor este mai mare în rândul bărbaților. Femeile au un risc mai scăzut în perioada fertilă, dar după instalarea menopauzei, crește și în rândul acestora prevalența bolii ficatului gras.

Care sunt simptomele ficatului gras:

FICAT GRAS

  • senzație acută de oboseală;
  • lipsă de energie;
  • dureri în zona abdomenului;
  • dureri în zona subcostală;
  • inflamarea zonei din partea dreaptă a abdomenului;
  • apetit scăzut;
  • scăderea în greutate;
  • senzație de greață.
  • De cele mai multe ori, persoanele afectate descoperă că suferă de steatoză în urma analizelor de rutină.

    Având în vedere că atât obezitatea, sindromul metabolic, cât și diabetul de tip II sunt asociate cu steatoza hepatică, alimentația este un factor favorizant și pentru boala ficatului gras. În special, consumul în exces al produselor bogate în zahăr și substituenți sunt cele care produc o inflamație internă și conduc la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

    Prevenție și tratament

    preventie boala de ficat

    Scăderea în greutate este cea mai eficientă metodă pentru vindecarea steatozei hepatice, atât pentru persoanele cu probleme de greutate, cât și pentru normoponderali.

    Dieta pentru steatoză hepatică trebuie să fie săracă în carbohidrați rafinați. Cercetările au arătat că doar 16% din grăsimea de la nivelul ficatului provine din grăsime animală. Cea mai multă grăsime provine din acizii grași  din sânge. Iar aproximativ 30% din grăsime se formează în timpul unui proces numit lipogeneză. În timpul acesteia, excesul de carbohidrați este convertit în grăsime. Acest proces este influențat de consumul ridicat de alimente bogate în fructoza și băuturi carbogazoase.

    Un studiu realizat timp de 3 săptămâni pe un grup de obezi adulți care au urmat o dietă bogată în calorii și în carbohidrați rafinați, a arătat că în medie greutatea lor corporală a crescut cu 2%, dar grăsimea la nivelul ficatului a crescut cu 27%.

    Astfel, comunitatea științifică recomandă o dietă mediteraneeană, bogată în fructe și legume, săracă în grăsimi și carbohidrați rafinați.

    Totodată, sunt recomandate suplimentele alimentare care conțin ingrediente naturale benefice pentru sănătatea ficatului. În acest sens, experții BiTONIC recomandă BiTONIC Golden Oils Forte, un supliment cu omega 3 extras din alga marina. Omega 3 este un acid gras polinesaturat esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular și eficient în lupta împotriva ficatului gras.

    Pe bază de turmeric, piper negru, colină și anghinare extrase prin presare lentă la rece, produsul BiTONIC Terra Liver este aliatul de baza pentru sănătatea ficatului. Ingredientele sale au fost studiate intens cu privire la efectele asupra sistemului digestiv și ficatului.

    Setul Detox Box te va ajuta să elimine toxinele acumulate, pentru a susține imunitatea organismului, redobândirea tonusului fizic și psihic și pentru pierderea în greutate.

    BitonicBitonic golden oils forteBitonic terra liverDetoxDetox boxDetoxifiereFicatSarbatori de iarna