Cum alegem corect vitaminele și mineralele în sezonul rece?

Alimentația săracă, schimbarea vremii, dar și tensiunea resimțită zi de zi, contribuie la apariția carențelor de sănătate. În aceste cazuri vitaminele și suplimentele alimentare pot fi colacul de salvare.

În perioada rece a anului intervin 2 probleme majore în sănătatea omului care trebuie rezolvate pentru o viață calitativă:

  1. Întărirea imunității – pentru prevenirea răcelilor și virozelor;
  2. Lupta cu astenia, datorată micșorării duratei zilei, micșorării zilelor cu soare, epuizarea vitaminei D și cantitatea tot mai mică a vitaminelor în fructele și legumele sezoniere.

Odată cu răcirea timpului, e bine să ne întărim organismul. Și pentru că e mai greu să luăm doar din alimente tot aportul necesar,  suplimentele alimentare naturale ne pot fi de mare folos. Cele mai recomandate vitamine și minerale în sezonul rece sunt: Vitamina C, Fierul, Vitamina A, dar și Vitamina E și Selenium. Însă există și seturi complexe de vitamine. 

Recomandări pentru bună dispoziție și o imunitate de fier:

vitamina C

  • Vitamina C - una dintre vitaminele esențiale în lupta cu gripa în sezonul rece. Contrar credințelor populare, vitamina C nu împiedica apariția răcelii și gripei, dar poate reduce durata și severitatea simptomelor. Vitamina C este vitală pentru producerea de colagen, care intră în compoziția țesuturilor și a oaselor!
  • zinc

  • Zincul - un puternic antioxidant, necesar la buna funcționare a sistemului imunitar. Conținutul ridicat de zinc întărește sistemul imunitar, regenerează celulele, are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv.
  • Beta-glucani – extracte din drojdii sau ciuperci, joacă un rol ajutător pentru sistemul imunitar fiind dovediți ca imuno-modulatori. Aceștia duc la creșterea producției de celule albe în măduvă- atât macrofage, cât și neutrofile, determinându-le să “lucreze” la cel mai înalt nivel.
  • Prebiotice – fibre alimentare nedigerate, care servesc hrană pentru bacteriile vii benefice din intestinul nostru. Putem găsi sub forma de psyllium, inulină, FOS, FOS ș.a.
  • vitamina D

  • Vitamina D – vitamina imunității, fericirii și sănătății participă în multitudinea de procese în organism. Așadar pentru a evita stările de iritabilitate, apatia, lipsa concentrării, durerile musculare și articulare și chiar transpirația excesivă apelați cu încredere la suplimente cu vitamina D.
  • omega 3

    • Acizii grași Omega 3 –  îmbunătățesc concentrarea și reprezintă un ajutor suplimentar, împotriva răcelilor sezoniere. Aceștia joaca un rol important în funcționarea tractului gastro-intestinal, în reglarea tensiunii arteriale, în procesul de coagulare a sângelui, în mecanismul alergiilor și în producerea altor hormoni. 
    • 5-HTP (5-hidroxitriptofan) - un aminoacid care se sintetizează în organism din aminoacidul triptofan. Principala sursă de 5-HTP sunt pastaile plantei Griffonia simplicifolia, o plantă originară din vestul Africii. Datorită capacitații de a pătrunde prin membrana hemato-encefalica, 5-HTP este folosit în sistemul nervos central pentru a sintetiza serotonina, în prezența vitaminei B6, cunoscută și ca „hormonul fericirii”. Aceasta poate influenta starea de spirit, apetitul, comportamentul sexual, rezistența la durere și calitatea și durata somnului.

    Ai grijă! Când aportul alimentar este insuficient necesarul zilnic de micronutrienți trebuie adaptat individual în funcție de rezultatele analizelor medicale, vârsta, stil de viață, afecțiuni și tratamente medicamentoase.

    AstenieBitonicBitonic blue sleepBitonic orange imunBitonic platinum aminovitalBitonic rosa spiritImunitateOmega 3Sistem imunitarVitamina cVitamina dZinc