Protecția solară trebuie să fie produsul nelipsit din trusa de îngrijire a oricărei persoane indiferent de sex sau vârstă.
Protecția solară protejează pielea împotriva radiațiilor solare, în special împotriva razelor UVB și UVA. Razele UVB cauzează arsuri asupra pielii, în timp ce razele UVA cauzează îmbătrânirea prematură a pielii și dereglări ale sistemului imunitar. Razele UVB afectează straturile de la suprafață ale pielii și ale epidermei, de aceea acestea cauzează roseața și arsuri la nivelul pielii.
Care sunt cele mai importante beneficii in folosirea SPF-ului?
Previne îmbătrânirea. Arsurile solare și expunerea la soare reprezintă aproximativ 80% din cauzele pentru care pielea îmbătrânește. Apariția ridurilor și a liniilor fine sunt strâns legate de radiațiile solare.
Previne hiperpigmentarea. Hiperpigmentarea este o afecțiune a pielii ce se produce atunci când pielea produce prea multă melanină. Are ca rezultat apariția unor pete de culoare închisă pe piele, acestea având forme și dimensiuni diferite. Expunerea la soare este principalul motiv al apariției hiperpigmentării.
Previne apariția cancerului de piele. Expunerea îndelungată la razele solare fără a folosi protecție UV poate duce și la apariția cancerului de piele. De aceea este important să eviți orele cu cele mai ridicate raze UV, iar atunci când ieși să folosești creme cu protecție ridicată pentru a-ți proteja pielea.
Previne arsurile solare. Roseata sau arsurile solare sunt cauzate, de asemenea, tot de expunerea la soare pentru un timp îndelungat. Este un semn de inflamare și deteriorare gravă a sănătății pielii. Multe persoane se expun la soare neprotejate, pentru a obține un bronz cât mai intens, însă în schimb se aleg cu pielea arsă.
Previne deshidratarea pielii în cazul în care pielea este expusă o perioadă îndelungată la razele solare. Deshidratarea duce la uscarea pielii și la pierderea elasticității, ducând la îmbătrânirea prematură a acesteia
Cum alegem produsele de protecție solară?
De cele mai multe ori, când vine vorba de alegerea unor produse de protecție solară potrivite nevoilor noastre, ne întrebăm ce factor de protecție este mai eficient. Pentru a opta pentru cea mai bună variantă, este esențial să ținem cont de tipul și de culoarea pielii noastre.
Astfel, dacă avem pielea sensibilă și deschisă la culoare, suntem mai predispuși la arsurile solare, din cauza lipsei pigmenților din epidermă. De aceea, trebuie să folosim produse care să ne asigure o protecție solară ridicată: SPF-ul de minimum 35. Dacă facem parte din categoria persoanelor cu piele normală, de culoare medie, cele mai potrivite sunt produsele de protecție solară cu SPF-ul de 25. Iar dacă avem pielea normală și închisă la culoare, putem opta pentru un SPF cu un grad de protecție mai mic, de 15 sau 25, pentru a evita riscul de îmbătrânire a pielii.
Totodată, un alt criteriu după care ne ghidăm în alegerea produselor de protecție solară este tipul acestora, printre cele mai populare numărându-se crema, laptele și spray-ul.
Nu ignora importanța folosirii cremelor cu SPF și nu renunță la aplicarea acesteia indiferent de vremea de afară dacă vrei să îți menții pielea tânără, frumoasă și sănătoasă!