Alimentaţia corectă în timpul postului. Recomandările nutriționistului, Sergiu Munteanu

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și aspru post dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

În perioada aceasta se interzice să consumăm produse de origine animală, precum carne, brânză, ouă, lapte și pește. De asemenea, este interzis fumatul şi alcoolul.

Din punct de vedere nutrițional postul este o dietă alimentara unde se permite de consumat produsele de origine vegetala: leguminoase (mazăre, năut, fasole, linte), produse din soia, cerealele integrale, produse făinoase din făină integrală, nuci, semințe. Uleiurile se permit doar în zilele de sâmbătă și duminică, tot în zilele acestea se permite să serviți puțin vin, totodată pe toată perioada postului există doar două zile de dezlegare la pește.

Medicul nutriționist, Sergiu Munteanu, a declarat că o astfel de alimentație asigură organismul cu carbohidrați, fibre alimentare, vitamine, mai ales cele din grupul B. Problema este în asigurarea organismului cu proteină, căci în cereale și semințe se conține puțină proteină, ea este incompletă (nu conține toți aminoacizii esențiali) și greu se digeră, totodată este problemă cu acizi grași Omega 3 și vitaminele solubile în grăsimi (mai ales vitamina D). Din acest considerent postul nu este indicat oamenilor în etate, bolnavilor, gravidelor, copiilor și adolescenților în perioada de creștere intense și maturizare sexuală.

ce consumam in timpul postului

Deci, ce consumăm în perioada de post, astfel încât să ne asigurăm necesarul de nutrienți?

Respectăm zilele de dezlegare la pește (Omega 3 și proteină calitativă) și folosim uleiurile presate la rece în stare proaspătă în salate sâmbătă și duminică. Ca o alternativă este folosirea suplimentelor cu Omega 3 din alge (nu sunt de origine animalieră ca uleiul de pește). Astfel, Golden Oils Forte din gama BiTONIC oferă doză zilnică de omega 3 din sursă pură, extrasă din algă marină și îmbogățită cu Vitamina E, pentru efectul puternic antioxidant.

Bitonic Golden Oils Forte

Leguminoasele sunt excelente în această perioada (soia, mazărea, năutul, lintea, fasole), căci sunt sursă de proteină, conțin multe fibre și sunt bogate în vitamine și minerale. Boabele uscate de fasole conțin 23—25% substanțe proteice, circa 56% hidrați de carbon, 2% lipide, având o valoare calorică foarte mare, respectiv 342 calorii la 100 gr produs. Sunt foarte bogate în săruri minerale, în special în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier. Chiar dacă au un conținut important de nutrienți, leguminoasele nu sunt întotdeauna tolerate de organism, de aceea în ajutor îți poate veni Bitonic Platinum Aminovital care conține aminoacizi esențiali pentru sinteza proteinelor la oameni.

Bitonic Platinum Aminovital

Totodată, pentru a ajută corpul în procesele de regenerare și pentru susținerea la nivel optim a nivelului de energie și focus, farmaciștii BiTONIC recomandă Red Energy – un complex natural cu 10 minerale și Vitamina C.

Bitonic Red Energy

Perioada de post poate fi un prilej minunat de a descoperi gusturi și texturi noi, având în același timp grijă de organismul nostru. Având în vedere că este și un moment de detox, nu trebuie să uităm de protecția ficatului. Ficatul este organul care preia și filtrează toate toxinele și deșeurile din corp. În acest sens, BiTONIC recomandă hepatoprotectorul și hepatoregeneratorul Terra Liver, un supliment alimentar natural pe baza de turmeric, anghinare, colină și piper negru.

Bitonic Terra Liver

Din ce în ce mai multe persoane se informează despre alge și despre beneficiile acestora, astfel că abordăm și noi subiectul.

Spirulina este o  algă albastră-verde, conține 65-71% proteine și este o sursă bogată de vitamina A, B1, B2, B6, E și K. Are aproximativ același conținut de calciu, fosfor și magneziu că laptele și de patru ori mai multă Vitamina B12 decât ficatul crud.

Chlorella conține o cantitate uriașă de clorofilă, dar şi numeroase alte principii active cu proprietăți vindecătoare remarcabile. Conține o cantitate importantă de proteine, acizi grași esențiali, minerale (zinc, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, potasiu), vitamine (A, B1,B2, B3, B6, B12 ,C,E, K).

Clorofila, pe lângă aportul ridicat de energie vitală, are multe efecte benefice asupra sănătății precum:

  • detoxifică și oxigenează celulele;
  • are potențial anticancerigen și antimutagenic;
  • scade în mod semnificativ colesterolul și trigliceridele;
  • este o sursă extraordinară și ușor digerabilă de vitamine și minerale;
  •  echilibrează circulația sanguină, curăță intestinele, rinichii și ficatul;
  • ajută la echilibrarea metabolismului;
  • este un excelent antioxidant, ajută la evitarea deteriorării premature a celulelor, are efecte reîntineritoare asupra organismului;
  • hrănește și întărește sistemul circulator;

Pe ambele le puteți găsi în produsul BiTONIC Green Metabolism, un supliment alimentar natural pentru slăbit și detoxifiere.

Bitonic Green Metabolism

Postul este un moment excelent pentru revigorarea organismului, atunci când facem alegeri informate.

AlimentatieBitonic golden oils forteBitonic green metabolismBitonic platinum aminovitalBitonic red energyBitonic terra liverMineraleNutritionistPostul pasteluiSuplimente alimentareVitamine