Cistita acută: din ce cauză poate apărea vara și cum o tratăm?

Cistita acută este o afecțiune comună caracterizată prin inflamarea vezicii urinare, ce provoacă disconfort și simptome neplăcute, afectând în special femeile, dar poate apărea și la bărbați.  De obicei, este rezultatul unei infecții bacteriene care invadează tractul urinar inferior sau suprarăcirea. Află mai jos cauzele, simptomele, tratamentul și prevenirea cistitei acute.

Cauze:

Cistita acută poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții bacteriene. Unul dintre cei mai frecvenți factori care poate contribui la apariția cistitei acute este suprarăcirea - expunerea prelungită sau intensă la temperaturi reci, care poate perturba echilibrul termic al organismului, astfel slăbește sistemul imunitar, permițând bacteriilor să se înmulțească și să provoace inflamația caracteristică.

Simptomele cistitei:

  1. Senzație de arsură la urinare;
  2. Micțiune frecventă cu cantitate mică de urină;
  3. Chemări la micțiune puternice și neașteptate.
  4. Senzație de golire incompletă a vezicii urinare după urinare;
  5. Durere în partea de jos a abdomenului;
  6. Sânge (în cazuri grave), sediment, urină tulbure;
  7. Stare generală de rău.

Tratament:

La apariția primelor simptome, adresați-vă imediat la medic. El va determina severitatea afecțiunii și va prescrie un tratament adecvat, de regulă – antibiotice. Însă, se cunoaște că tendința ultimilor ani de a trata cistita cu antibiotice a dus la dezvoltarea rezistenței bacteriilor, astfel scade eficacitatea medicamentelor și cresc riscurile asociate. 

În cazul în care aveți această afecțiune pentru prima oară sau evoluează în formă ușoară și nu sunt complicații evidente, se recomandă tratamentul cu medicamente pe bază de plante medicinale.

Fitopreparatul Canephron® forte – este un medicament german al companiei Bionorica, cu o compoziție unică și eficientă: frunze de rozmarin, rădăcină de leuștean și părți aeriene de țintaură. Efectul antiinflamator și analgezic va ameliora senzația de arsură și durere în timpul urinării. Intensitatea chemărilor la urinare va scădea, datorită efectului spasmolitic, iar efectul anti-microbian va contribui la înlăturarea agentului patogen din căile urinare. Numeroase cercetări clinice au demonstrat că Canephron® forte are o eficacitatea comparabilă cu antibioticele în tratamentul infecțiilor căilor urinare.

Cistita și înotul

Este posibil să înoți în bazine sau să mergi liber la mare dacă ești predispus la cistită? Da! Doar urmați câteva reguli simple.

Specialiștii recomandă scăldatul în apă la o temperatură de 24 °C și aflarea în ea nu mai mult de 5-10 minute la o ședință.

Nu vă scufundați brusc în apă, intrați treptat pentru a evita șocul termic.

Evitați scăldatul în zilele anterioare și în timpul menstruației, când imunitatea este redusă și este mai ușor să vă îmbolnăviți.

Asigurați-vă ca zona intimă să nu intre în contact direct cu nisipul care este o sursă de infecție.

Alegeți să vă scăldați în ape sigure, petreceți mai mult timp pe litoral și păstrați Canephron® forte în trusa de prim ajutor.

Află mai multe detalii despre medicament și unde acesta poate fi procurat, accesând site-ul: www.canephron.md

BionoricaSuplimenteSuplimente alimentareSuplimente naturale